Subiectul numirii de noi directori la şcolile din judeţul Galaţi devine din ce în ce mai fierbinte. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi continuă să păstreze tăcerea şi nu a răspuns solicitării noastre de a ne transmite criteriile care au stat la baza schimbării directorilor în unele unităţi de învăţământ. Despre acest subiect, cotidianul Monitorul de Galaţi a relatat pe larg în articolul „Numele directorilor numiţi la şcolile din Galaţi, secret bine păzit de Inspectoratul Şcolar“.
În schimb, am aflat de pe pagina de facebook a senatoarei Laura Georgescu care sunt motivele acestor schimbări ca urmare a unei solicitări trimise în baza Legii 544/2001 la care Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a răspuns. Potrivit documentelor postate de Laura Georgescu, justificările înlocuirilor sunt următoarele: „Nu a dorit prelungirea detaşării“, „Disfuncţii manageriale“, „Existenţa unor conflicte între director, cadre didactice şi părinţi“ - vezi galeria de imagini ↓.
„Aşa cum am anunţat public, în calitate de membru al Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din cadrul Senatului României, am trimis o adresă Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, prin care am solicitat informaţii despre numirea noilor directori de şcoli. Răspunsul a confirmat ceea ce deja aflasem. Numiri politice, numiri controversate, directori cu experienţă presaţi să renunţe sau, aşa cum s-a exprimat doamna învăţătoare de la Lieşti ajunsă inspector şcolar general în răspunsul transmis, «nu şi-au mai dorit prelungirea detaşării». Schimbarea altor directori a avut ca motiv «lipsa coeziunii şi corelării în activitatea managerială». Ar fi de râs dacă nu ne-am afla în plină criză a sistemului educaţional! În timp ce Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi discută cu parlamentarii despre finanţarea educaţiei, despre anticorupţia şcolară şi bursele elevilor, doamna învăţătoare de la Lieşti se ocupă să plătească poliţe politice“, a afirmat Laura Georgescu.
Dar aceste numiri controversate au aprins deja fitilul unui butoi cu pulbere, căci mulţi dintre directorii schimbaţi iau atutudine şi pot demonstra că schimbările nu au fost corect făcute.
„Cum se poate ca, acum 4 ani, candidaţii să fi trebuit să se înscrie şi să susţină un examen riguros, toate acestea dorind să ducă la numirea celui mai bun manager şi acum, subit, totul este doar o depunere de dosar în baza unei proceduri mai mult decât vagi, un interviu amânat şi anulat pe motivul pandemiei, în condiţiile în care ne dorim şi credem că educaţia se poate face şi online. Oameni dedicaţi meseriei (şi avem nevoie de dumnealor maxim) au suferit extrem. Înlocuirea, în cel mai mârşav mod, a oamenilor care au adus plus valoare în învăţământ, pe criterii politice este mai mult decât trist. Şi... vom fi... trişti“, şi-a exprimat punctul de vedere un cadru didactic.
Un director înlocuit din motive ştiute numai de inspectorul şcolar judeţean Selena Costea este şi cel al Grădiniţei „Violeta“ din Pechea.
„Nu-mi place să-mi rezolv problemele prin astfel de mesaje, dar nu pot ieşi pe «uşa din dos» şi plecând capul după 8 ani în funcţia de director la Grădiniţa cu program normal «Violeta» Pechea, perioadă în care a fost la vedere «coeziunea şi corelarea în activitatea managerială». Din această listă (lista cu directorii înlocuiţi), unde am observat că motivele sunt copy/paste după algoritmul unei numărători de tipul «ala-bala-portocala», am aflat motivele schimbării mele, altele decât cele primite printr-un răspuns oficial al IŞJ la o solicitare depusă de mine în data de 11.01.2021. Nu pot să spun nimic la adresa doamnei inspector general, pentru că nu o cunosc, dar pot să o întreb dacă mă cunoaşte, dacă îmi cunoaşte activitatea managerială şi cea profesională, dacă dosarul meu a fost deschis, dacă are dovezi privind conflictele dintre mine şi cadrele didactice sau/şi părinţi. Informez pe această cale pe toţi cei care doresc să ştie, la IŞJ sunt sigură că se cunoaşte situaţia, majoritatea cadrelor didactice din unitate (8 din 11) au propus şi votat în şedinţa consiliului profesoral din data de 26.01.2021, eliberarea din funcţie a noului director numit, conform art. 20 din ROFUIP şi a prevederilor din Legea Educaţiei Naţionale. În cazul meu este mult mai mult decât o controversă sau doar «jocuri politice», am dovezi care pot susţine tot ceea ce postez, toate la timpul lor, mai aştept un răspuns de la IŞJ. Nu pot încheia însă, fără a-mi exprima dezamăgirea, din postura de salariat al sistemului, privind superficialitatea şi minciuna promovate de instituţia care vine să mă controleze şi să mă sancţioneze pe mine, care îmi cere să respect legea în situaţia în care nerespectarea legii porneşte chiar de la vârf. Suntem cei care oferim educaţie, care pregătim generaţiile viitoare şi închei cu o întrebare: Unde se află educaţia în acest moment şi încotro se îndreaptă?“, a scris fostul director al Grădiniţei „Violeta“ Pechea, Steluţa Paţilea, pe Facebook, la postarea Laurei Georgescu.
Inspectorul şcolar judeţean, Selena Costea continuă să nu comunice public, chiar dacă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat într-o emisiune tv că aceasta a fost sancţionată cu „cartonaşul galben“.
„Am trimis Corpul de control. Deficienţă managerială, prioritate acordată necorespunzător unor proiecte şi o lipsă de organizare. Cei în măsură să se pronunţe asupra oportunităţii n-au făcut-o, s-au arse etape“, a răspuns Sorin Cîmpeanu, la întrebarea referitoare la concluziile controlului de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, după ce, cu mai puţin de o lună în urmă, Selena Costea a devenit „vedetă“ naţională după ce a trimis o adresă tuturor şcolilor din judeţul Galaţi recomandându-le să participe la un curs de numerologie, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Numerologie şi vibraţii, cursuri pentru profesorii din Galaţi promovate în pandemie de Inspectoratul Şcolar“.