Transportul public în comun din municipiul Galaţi a fost blocat, în această dimineaţă, după ce şoferii autobuzelor şi vatmanii tramvaielor nu au mai ieşit pe traseu. Oamenii s-au strâns în curtea societăţii locale de transport în comun Transurb SA şi cer să le fie plătite la timp orele suplimentare, nu după 3 luni, şi nu sunt de acord cu tăierea sâmbetelor şi duminicilor la controlori, aceste reduceri de program fiind menite să le taie din orele suplimentare cu circa 600 de lei.
Gălăţenii au aşteptat inutil în staţii şi fie au luat-o pe jos, fie au căutat taxiuri sau au apelat la serviciile Bolt. Oamenii erau nemulţumiţi că întârzie la serviciu. La începutul acestei săptămâni, la Transurb a mai avut loc un protest spontan cu aceleaşi revendicari, dar atunci circulaţia nu a avut de suferit.
Gălăţenii care la prima oră a dimineţii mergeau la serviciu au fost daţi peste cap de haosul din oraş după ce autobozele, troleibuzele şi tramvaiele nu au mai venit în staţii. Toţi şoferii au rămas la autobază, protestând. ”Aştept de ceva timp ca să aflu abia acum că Transurbul este în grevă. Am încercat să sun la taximetrişti, dar toate cursele sunt ocupate, am comandat totuşi un taxi, dar urmatoarea cursă este disponibilă abia după 15 minute”, ne-a declarat un gălăţean aflat în staţie.
Pe de altă parte, greviştii spun că aşa nu se mai poate. ”Te trezesti la ora 3.30, munceşti 14 ore pe zi şi îţi dau banii peste 3 luni de zile, peste trei luni de zile nu mai apucăm că am avut colegi care au murit aici cu capul pe volan!”, a spus un protestatar.
Sindicaliştii susţin că vor să le fie plătite orele suplimentare în aceeaşi lună în care le-au lucrat, nu peste 3 luni. Ei sunt nemulţumiţi că nu au primit mărirea ce reprezintă indexarea salariului cu rata inflaţiei şi sunt supăraţi că sâmbăta şi duminica cei de la control nu vor mai lucra pentru a nu li se plăti ore suplimentare. Aşa va creşte numărul celor care nu cumpără bilet şi societatea va avea de suferit şi mai mult.
George Preda, presedintelele Sindicatului Şoferilor Galaţi, a declarat: ”De luni de zile tragem semnale de alarmă şi nu suntem luaţi în seamă. Am cerut doar atât, respectarea contractului colectiv de muncă. Am fost anunţaţi încă de la începutul lunii că există o hotărâre a consiliului de administraţie prin care s-a aprobat neplata orelor suplimentare decât după acea perioadă de 90 de zile prevăzută de noua lege. Astăzi au circulat doar convenţiile către platforma Sidex şi atât“.
Florin Ichim, un alt reprezentant al sindicatului, explică: ”Nu s-au dat bonificaţiile băneşti care trebuiau să se dea de la 1 ianuarie însemnând rata inflaţiei pe anul trecut şi nemulţumirea noastră este legată de orele suplimentare care nu se plătesc. Este o prevedere legală care spune că orele se plătesc la 90 de zile, de la 60 se plătesc la 90, dată tot de gvern, dar noi suntem o societate cu program atipic”.
Ce spune conducerea Transurb
Conducerea Transurb SA Galaţi susţine că are mâinile legate de legea fiscală care nu îi permite să plăteasca orele suplimentare decât după 90 de zile de la data efectuării. Societatea are 2 milioane de lei gaură în bugetul de salarii deja şi având datorii nu poate clar opera măriri. Au totuşi o ofertă de pace pentru protestatari, chiar dacă un eventual control al Curţii de Conturi sau ANAF s-ar putea să amendeze această decizie, dar oamenii trebuie să se întoarcă la muncă pentru a se relua circulaţia mijloacelor de transport în comun în oraş.
”Am venit către reprezentanţii sindicatelor cu o propunere: Începând cu 01 decembrie să acordăm acea rată inflaţiei pe anul trecut, de 2,63. (...) Această propunere trebuie să o introducem în grila de salarizare printr-un act adiţional la contractul de muncă pentru că sunt şoferi care sunt încadraţi la salariul maxim. A doua propunere este legată de orele suplimentare pe care o voi expune în data de 11 decembrie, când avem o şedinţă a consiliului de administraţie. Tot ceea ce facem, facem ca să deblocăm această situaţie pentru ca conducătorii auto şi conducătorii de tramvai să iasă pe traseu. Voi propune consiliului de administraţie să plătim în continuare, în limita a 32 de ore, orele suplimentare acumulate, cu toate riscurile”, a declarat directorul general al Transurb SA, Dorian Dumitru.
Circulaţia mijloacelor de transport în comun în oraş a fost reluată în jurul orelor 12.00. SIndicaliştii au obţinut revendicările, adică le vor fi plătite orele suplimentare în aceeaşi luna în limita a 32 de ore şi controlorii vor lucra şi în weekend, iar salariile le vor fi majorate cu rata inflaţiei.