18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-a dat startul realizării Platformei Multimodale de la Galaţi
S-a dat startul realizării Platformei Multimodale de la Galaţi

Formula completă a administraţiei judeţului şi municipiului Galaţi, împreună cu conducerea Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, au anunţat că, în sfârşit, va fi făcut primul pas spre realizarea Platformei Multimodale de la Galaţi, care va moderniza infrastructura portuară astfel încât Portul Galaţi să fie din nou vizibil pe hărţile maritime europene.

După lipsa finanţării, tergiversări şi anulări ale procedurii de licitaţie, directorul APDM Galaţi, Marcela-Daniela Costea, a anunţat atribuirea contractului pentru lucrările din cadrul proiectului „Platforma Multimodală Galaţi - Etapa I - Modernizarea infrastructurii portuare“, ce reprezintă prima etapă a proiectului „Platforma Multimodală Galaţi - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrala Rhin - Dunăre - Alpi“. Contractul de execuţie a acestor lucrări a fost câştigat de o asociere care are ca lider o companie din Israel, Mer Terre Maritime Development Contracting Co.Ltd., la care se adaugă două firme sucontractoare din Galaţi: Marsano SRL (subcontractant cu 2.22%) şi Rovis Lider SRL (subcontractant cu 1,67%).

Realizarea platformei multimodale se va face în trei etape

Acest proiect deosebit de important pentru Galaţi are o valoare totală de peste 80 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, fonduri guvernamentale, dar şi finanţare privată. Realizarea platformei multimodale se va face în trei etape. În prima etapă vor fi efectuate lucrări de modernizare a cheului, lucrări de dragare în bazinul portuar din zona „Port Bazinul Nou“, umplerea parţială a bazinului portuar şi nivelarea profilului elevaţiei platformei. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 18 luni. Valoare totală este de aproape 25 de milioane de euro. A doua etapă prevede lucrări de racordare a portului la reţeaua de transport feroviar şi rutier şi are un buget de circa 12 milioane de euro. În cea de a treia etapă se va realiza platforma multimodală şi zona de acces, iar investiţia se va ridica la peste 43 de milioane euro şi va fi suportată de investitorii privați, adică Metaltrade International SRL şi Port Bazinul Nou. La finalizarea acestui proiect de anvergură, se estimează că vor putea fi operate 150.000 de containere anual şi se vor crea peste aproximativ 20.000 de noi locuri de muncă.

Modernizarea infrastructurii portului Galaţi va contribui la consolidarea legăturilor dintre diferite ţări, precum Ucraina, Moldova şi România, şi va permite o creştere a transportului de marfă de-a lungul secţiunii inferioare a Dunării şi a coridorului global Rin - Dunăre din cadrul reţelei centrale de transport.


Articole înrudite