Şcoala Gimnazială nr. 28 din Galaţi beneficiază de o nouă investiţie de aproape 13 milioane lei (2,6 milioane euro) din fonduri europene, proiect cu ajutorul căruia insituţia de învăţământ va fi modernizată şi reabilitată complet.
Pe data de 16 august 2022, Primăria municipiului Galaţi a dat ordinul de începerea lucrărilor, iar şcoala deja a predat o parte din amplasament către constructor. Şi de aici a început nebunia de a găsi soluţii pentru relocarea claselor astfel încât să poată fi făcute şi lucrările de modernizare, dar şi copiii să-şi poată defăşura cursurile.
Iniţial s-a dorit relocarea tuturor claselor, a întregii activităţi şcolare a acestei unităţi de învăţământ la Liceul de Marină, însă acolo este deja mutată Şcoala nr. 13, la care, de asemenea, sunt în plină desfăşurare lucrări de modernizare ce urmează a fi finalizate în această iarnă.
Apoi s-a discutat şi relocarea unor clase la Liceul „Racoviţă”, însă până la urmă s-a luat decizia ca toate clasele Şcolii 28 să rămână pe loc până în iarnă, când se eliberează Liceul de Marină.
În acest context, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis programul după care se vor desfăşura cursurile, stabilindu-se ca toate clasele a opta să desfăşoare cursurile după-amiaza.
„Nimeni nu îşi doreşte copii epuizaţi în faţa unui examen greu”
Părinţii elevilor din aceste clase s-au revoltat şi consideră că această decizia va afecta puternic elevii care se află în faţa unuia dintre cele mai importante examene din viaţa de elev.
„Este binecunoscut faptul că pentru orice examen de admitere, elevii au nevoie de timp în plus şi nu în minus pentru studiu, recapitulare, meditaţii, iar printr-un astfel de program, timpul devine insuficient şi neproductiv, cum bine ştim din anii precedenţi când programul claselor V-VII a fost unul după-amiaza, extrem de dificil. Orarul unui elev de clasa a 8-a conţine 32 de ore, acest lucru se transpune într-un program epuizant după-amiaza, în care 3 zile pe săptămână programul şcolar se finalizează la ora 18.15 şi în două zile pe săptămână se termină la ora 19.05. Începerea orelor se face zilnic la 12.35 în graficul actual. Este imposibil pentru un elev epuizat să înceapă pregătirea pentru un examen de admitere, seara, după 6 sau 7 ore de program şcolar şi 2-3 ore de teme dimineaţa”, arată părinţii într-o petiţie adresată direcţiunii şcolii şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi semnată în doar câteva ore de mai mult de 60 de părinţi.
„Avem copii care ţintesc către cele mai bune licee din oraş şi vor concura pe aceleaşi locuri cu elevi care vor avea şansa la o pregătire superioară. Nimeni nu îşi doreşte copii epuizaţi în faţa unui examen greu. Cine îşi va asuma un eventual eşec sau eventualele stări de anxietate pe fondul stresului, stres suplimentar care va apărea invariabil din cazul lipsei timpului pentru studiu?”, mai spun părinţii.
Actele normative în vigoare prevăd ca elevii de clasa a opta să aibă ore doar dimineaţa
De altfel, această solicitare a părinţilor este bazată pe actele normative în vigoare. „Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I-IV) şi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineaţa”, se prevede Ordinul 1.456/2020 la articolul 16, alineatul 4.
Cu toate acestea, conducerea şcolii a decis să facă abstracţie de acest act normativ.
„Sunt absolut de acord cu frământările părinţilor. Până marţi, 23 august 2022, se ţin şedinţele cu părinţii si atunci vom fi informaţi care sunt opţiunile de la toate clasele. Şcoala 28 a intrat într-un amplu program de modernizare atât la interior, cât şi la exterior. O parte din clădire a fost deja eliberată şi predată pentru a se începe lucrările. Avem, în total, 41 de clase, dintre care 23 de clase de ciclu primar şi 18 clase de gimnaziu. Clasele din ciclul primar îşi vor desfăşura cursurile dimineaţa, iar cele de gimnaziu după-amiaza. Am căutat şi căutăm soluţii permanent. Până când ne putem muta integral la Liceul de Marină, am mai găsit variante dispersate. O clasă la şcoală, altă clasă la altă şcoală, dar nici aşa nu se poate, pentru că avem profesori care predau şi la primară şi la gimnazială. Pe cei de primară nu putem să îi programăm după-amiaza. Ar însemna să scape de la şcoală la ora 16.00-17.00, când deja este întuneric. Mulţi dintre ei sunt cu cheia la gât. Nu am abandonat ideea de a găsi soluţii pentru cei de a opta. Vom lua o decizie după data de 23 august după ce vom discuta atât cu părinţii claselor a opta, cât şi cu cei ai celor de clasa a patra. Dar dacă se pune problema ca cei de a patra să vină de după-amiază, probabil vom înlocui nemulţumirile părinţilor de clasa a opta cu nemulţumirile celor din clasa a patra”, ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale nr. 28, Camelia Bucşa, care a mai ţinut să precizeze că şi în anii precedenţi clasele a opta au mai avut cursuri tot după-amiaza, cum de altfel se întâmplă în multe şcoli din Galaţi.
Cert este că, în acest moment, părinţii elevilor de clasa a opta sunt decişi să nu-şi mai trimită copiii la această şcoală, în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei, iar cursurile claselor a VIII-a nu se vor desfăşura dimineaţă.
Petiţia online iniţiată de părinţi a fost publică ore bune, în această dimineaţă, însă la un moment dat aceasta a fost restricţionată, apoi iarăşi a devenit publică.
Redăm integral petiţia părinţilor:
„Către,
Şcoala Gimnazială nr. 28, Galaţi
Inspectoratul Şcolar Galaţi
În atenţia,
Doamnei Director Prof. Camelia BUCŞA,
Doamnei Inspector şcolar general prof. GINA BRINZAN,
În temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, noi, părinţii elevilor din clasele a VIII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 28 din Galaţi, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
În urma Şedinţei Consiliului Profesoral de la Şcoala nr. 28 din Galaţi, din data de 17 august 2022, s-au stabilit aspecte ce ţin de începerea noului an şcolar 2022-2023. Printre acestea şi organizarea cursurilor după-amiaza pentru elevii din clasele a VIII-a, AN TERMINAL. Despre aceste aspecte am fost informaţi de către diriginţii celor patru clase a opta.
Ne exprimăm prin prezenta petiţie îngrijorarea că decizia de organizare a programului şcolar după-amiaza contravine intereselor elevilor din anul terminal. Este binecunoscut faptul că pentru orice examen de admitere, elevii au nevoie de timp în plus şi nu în minus pentru studiu, recapitulare, meditaţii, iar printr-un astfel de program, timpul devine insuficient şi neproductiv, cum bine ştim din anii precedenţi când programul claselor V-VII a fost unul după-amiaza, extrem de dificil.
Orarul unui elev de clasa a 8-a conţine 32 de ore, acest lucru se transpune într-un program epuizant după-amiaza, în care 3 zile pe săptămână programul şcolar se finalizează la ora 18.15 şi în două zile pe săptămână se termină la ora 19.05. Începerea orelor se face zilnic la 12.35 în graficul actual. Este imposibil pentru un elev epuizat să înceapă pregătirea pentru un examen de admitere, seara, după 6 sau 7 ore de program şcolar şi 2-3 ore de teme dimineaţa. În acest context nefavorabil, mulţi elevi nu vor putea avea acces nici la meditaţii deoarece profesorii dimineaţa au ore iar după ora 20.00 şi randamentul lor scade. Adăugăm la nemulţumirile noastre şi lipsa unei alimentaţii adecvate, deoarece nu există masă caldă în şcoală, dar şi lipsa timpului pentru odihnă într-un astfel de scenariu.
Statul român şi-a asumat egalitatea de şanse şi tratamentul de acelaşi fel aplicat persoanelor aflate în situaţii identice. De asemenea, „Şcoala Gimnazială Nr. 28 îşi propune să dezvolte un mediu educaţional favorabil învăţării, în care elevii să aibă oportunităţi egale de formare a competenţelor de bază şi a competenţelor-cheie, în perspectiva pregătirii lor la standarde europene, pentru integrare socială şi competiţie profesională”, aşa cum putem citi pe pagina de Internet STRATEGIA ŞCOLII - Scoala Gimnazială Nr. 28 Galaţi (scoala28gl.ro).
Aşadar şi copiii noştri au dreptul la un program şcolar cu începere de la ora 8.00, la fel ca ceilalţi elevi din generaţiile anterioare de absolventi ai claselor a VIII a ale Şcolii nr. 28.
Având în vedere că în anii anteriori elevii din clasele a VIII-a de la Şcoala nr. 28 au avut şansa la o educaţie adaptată nevoilor lor şi s-au găsit soluţii pentru organizarea orelor dimineaţa, cu începere de la ora 8.00, solicităm să se reuşească aceleaşi demersuri şi pentru copiii noştri, deoarece numărul de elevi înscrişi în clasa a VIII a nu s-a modificat semnificativ, fiind acelaşi număr de clase ca în anii anteriori. Menţionăm că o parte dintre noi ne-am fi înscris copiii la alte şcoli dacă am fi ştiut că aceştia vor deveni generaţie de sacrificiu, un test tocmai în clasa a 8-a, cel mai important an şcolar din ciclul gimnazial. Avem copii care ţintesc către cele mai bune licee din oraş şi vor concura pe aceleaşi locuri cu elevi care vor avea şansa la o pregătire superioară. Nimeni nu îşi doreşte copii epuizaţi în faţa unui examen greu. Cine îşi va asuma un eventual eşec sau eventualele stări de anxietate pe fondul stresului, stres suplimentar care va apărea invariabil din cazul lipsei timpului pentru studiu?
Apelăm respectuos la buna înţelegere a situaţiei şi la revenirea asupra deciziei de organizare a orelor şcolare după-amiaza pentru elevii claselor a VIII-a, şi modificarea programului cu începere de la ora 8.00.
În completarea prezentei petiţii adăugăm Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1.456 din 25 august 2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, care stipulează la Art. 4) Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I-IV) şi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineaţa.
Întreg colectivul de părinţi ai elevilor din clasele a VIII-a ale Şcolii Gimnaziale nr.28 din Galaţi, vă solicităm prin prezenta, găsirea unei soluţii până la data de 5 septembrie 2022 pentru ca elevii de clasa a VIII-a din Şcoala Gimnazială nr. 28 din Galaţi să poată învăţa dimineaţa, cu începere de la ora 8.00, astfel încât să beneficieze de un tratament adecvat anului premergător examenului de capacitate, nediscriminatoriu şi adaptat nevoilor specifice unui elev în prag de admitere la liceu.
Bazându-ne pe faptul că toţi cei implicaţi în procesul educaţional oferit elevilor au cele mai bune intenţii şi acţiunile se axează pe beneficiile aduse elevului, vă rugăm respectuos să luaţi act de solicitarea noastră şi să ne transmiteţi soluţia găsită, la adresa de email
În cazul în care petiţia noastră nu va primi un răspuns pozitiv, şi programul şcolar pentru elevii din clasele a VIII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 28, Galaţi, nu va fi unul cu începere de la ora 8.00, noi, părinţii semnatari, ne rezervăm dreptul de a nu mai trimite copiii la această şcoală.
Cu respect,
Data: 19.08.2022”.