La Galaţi, vineri, 11 august 2023, a avut loc o întâlnire la nivel înalt pentru a găsi soluţii la criza cerealelor din Ucraina. La întâlnire au participat oficiali din România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite.
Au discutat despre exporturile agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina, Sorin Mihai Grindeanu, ministrul român al Transporturilor, Jim O'Brien, United States Sanctions Coordinator, Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec şi şeful adjunct interimar al Misiunii SUA în Republica Moldova, Mary Alexander, Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, Magda Kopczynska, director pentru Transportul pe Apă, Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europeane şi Vladimir Bolea, ministrul agriculturii din Republica Moldova.
În cadrul întâlnirii au fost căutate soluţii pentru consolidarea şi diversificarea rutelor alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă.
”Trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene în contextul atacurilor din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainiene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestei întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti, terestre (căi ferate şi drumuri), dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina. De asemenea, am reiterat că din perspectiva transportului pe Dunăre, canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm constant capacitatea acestei rute. În concluzie, din punctul nostru de vedere, a fost o întâlnire extrem de fructuoasă care ne va duce, prin măsurile pe care le vom lua, la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât, de la peste 2 milioane de tone lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o pentru perioada următoare şi anume 4 milioane de tone”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la finalul reuniunii.
Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că Ucraina este interesată să organizeze spaţii suplimentare în zona portului Constanţa şi a canalului Sulina pentru tranzitul vaselor ucrainene care transportă produse agricole.
”În mod cert trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele. Mulţumesc partenerilor noştri europeni pentru programele de solidaritate care ne-au permis să exportăm în jur de 32 de milioane de tone de produse agricole anul trecut”, a adăugat vicepremierul ucrainean.
Acesta a mai subiniat că din 17 iulie, adică momentul în care Rusia s-a retras din acordul cerealelor, forţele armate ruseşti au distrus peste 200.000 de tone de cereale ucrainene. Potrivit estimărilor programului World Food, asta înseamnă asigurarea hranei pentru cel puţin un milion de oameni.
Reprezentanţii Statelor Unite ale Americii au subliniat angajamentele în parteneriatul cu guvernul şi poporul Ucrainei – inclusiv prin acordarea de sprijin financiar şi provizii, extinderea rutelor alternative de export şi modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene. Statele Unite vor contribui, de asemenea, la modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar şi rutier şi transbordare, extinderea accesului la piese pentru vagoanele de tren şi liniile de asamblare a căilor ferate şi sprijinirea sectorului privat de-a lungul Dunării, în creşterea capacităţii de export.
Pentru a susţine în continuare eforturile regionale, Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier.
„Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ţinând cont de interesele agricultorilor moldoveni şi de faptul că suntem ţară producătoare şi exportatoare de cereale. Din acest motiv, investiţiile în infrastructură este o necesitate stringentă, pentru a satisface necesităţile agricultorilor moldoveni şi tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creştem capacităţile de transport pe cale feroviară şi navală. Problema actuală este că avem o calitate precară a infrastructurii feroviare şi navale, fapt ce reduce capacitatea de transportare a produselor agricole. Pentru a asigura o conexiune mai rapidă a bunurilor spre UE, trebuie să sporim investiţiile. Este important că Republica Moldova a fost inclusă în procesele decizionale şi în noile rute logistice, ceea ce creşte gradul de coeziune. Aceasta ar însemna resurse şi eforturi suplimentare, însă doar prin cooperare, vom putea dezvolta proiecte durabile pe plan regional şi să asigurăm interconexiunea cu infrastructura europeană”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii din Republica Moldova.
În cadrul discuţiei de la Galaţi toate părţile participante au ţinut să sublinieze că Rusia trebuie să înceteze atacurile armate asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.