28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rectorul UDJ Galaţi acuză ministrul Educaţiei de ilegalităţi şi minciună şi îi cere demisia
Rectorul UDJ Galaţi acuză ministrul Educaţiei de ilegalităţi şi minciună şi îi cere demisia

După ce Ministerul nu l-a confirmat pe Puiu Lucian Georgescu, rectorul proaspăt ales al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, rectorul a ieşit miercuri, 31 ianuarie 2024, într-o conferinţă de presă şi a acuzat-o pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, de minciună, dezinformare, ilegalităţi şi ingerinţe politice.

Rectorul Puiu Lucian Georgescu consideră că la Minister au deranjat realizările deosebite ale Universităţii Dunărea de Jos din ultimii ani, adică din primul mandat al rectorului care a candidat şi pentru un al doilea mandat şi a fost declarat câştigător la numai 14 voturi diferenţă faţă de contracandidatul său, fostul preşedinte al Senatului universităţii, Cătălin Fetecău.

Nerespectarea legii de către Ministerul Educaţiei a început de la momentul alegerilor. Pe data de 20 decembrie am depus documentele necesare pentru confirmarea rectorului ales (n.r. - Puiu Lucian Georgescu) şi răspunsul acestora a venit mult peste termenul legal de 30 de zile. Legea prevede imperativ şi clar ca răspunsul, în sensul confirmării rectorului, vine în termen de 30 de zile. Noi l-am primit ieri, adică după 40 de zile. Şi cu o primă dovadă de nerespectare flagrantă a legii în vigoare şi vorbesc de legea 199 pe care chiar ministerul actual a promovat-o. În data de 22 ianuarie, atunci când s-a depăşit deja acest termen, am solicitat doamnei ministru precizări privind această întârziere. Domnia sa mi-a răspuns în scris că nu este în posesia raportului de control. Noi am intrat în această posesie alaltăieri. Mult peste termenul de 30 de zile şi cu semnătura doamnei ministru pe raport datată cu 22 ianuarie, când - repet - pe 22 ianuarie la 16.45, doamna ministru mi-a răspuns că nu are în posesie acest raport”, a declarat Puiu Lucian Georgescu.
 
Acesta susţine că desfăşurarea alegerilor de la Universitatea Dunărea de Jos s-a desfăşurat în condiţii legale cu respectarea tuturor metodologiilor şi legislaţiei în vigoare, acest lucru fiind constatat atât de observatorii desemnaţi de cei doi candidaţi, cât şi de observatorii desemnaţi de Ministerul Educaţiei.

Despre ancheta Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, Puiu Lucian Georgescu spune că a venit ca urmare a unei sesizări trimise pe data de 15 decembrie, adică imediat după întrunirea Senatului universităţii, care a validat rezultatul alegerilor şi spune că inclusiv semnatarul contestaţiei adresată Ministerului a votat validarea alegerilor.

Imediat, tot pe 15 decembrie 2023, Ministerul a dispus formarea corpului de control şi controlul care s-a desfăşurat la Galaţi, afirmă Puiu Lucian Georgescu.

Acesta (n.r. - controlul) a venit neanunţat. Adică a fost anunţat numai contracandidatul. În timpul prezenţei auditorilor, eu nu am fost niciodată convocat, nu am fost invitat, nu am fost întrebat, nu am fost niciun minut acolo, în timp ce petenţii au fost prezenţi cvasipermanent atât la audierea lor, cât şi la audierea altora care au fost acolo. Imediat după alegeri, pe 16 decembrie, unul dintre contracandidaţi a depus o contestaţie la biroul electoral al universităţii, contestaţie care a fost tratată în timp legal şi pentru care a primit un răspuns direct, aşa cum prevede legea”, a spus rectorul.

Referindu-se la ordinul de neconfirmare semnat de de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi primit de către universitate ieri, 30 ianuarie 2024, Puiu Lucian Georgescu afirmă că în acest document nu se prezintă niciun motiv de invalidare a alegerilor de la Universitatea Dunărea de Jos, ci doar se face o trimitere la raportul Corpului de Control care a ajuns la Universitatea Dunărea de Jos pe data de 29 ianuarie.

Rectorul susţine că raportul de control conţine neadevăruri foarte grave.

Aceste neadevăruri ne trimit la ideea unei direcţii determinate a corpului de control. Probabil pentru că la Galaţi nu a ieşit cine trebuie. Fac această afirmaţie cu toată responsabilitatea. În raportul de control la care face trimitere ordinul de neconfirmare, acest raport conţine foarte multe erori. De exemplu se referă la lipsa dreptului de a candida pentru cadrele didcatice care nu sunt profesori. Această regulă funcţionează la Universitatea Dunărea de Jos din 2011, această condiţie a fost atacată în instanţă, iar instanţa a respins cererea de anulare a actelor administrative. Această precizare este propusă şi în Carta Universităţii şi aprobată de Ministerul Educatiei. În raportul corpului de control se face trimitere în mod eronat - şi aici ne întrebăm daca este vorba despre incompetenţă crasă sau rea-voinţă - se face trimitere la articolul din lege care prevede că desemnarea rectorului se face prin concurs. Ori comunitatea academică a universităţii noastre a decis prin referendum de fiecare dată că această desemnare va fi făcută prin alegeri. Actul la care se face referinţă nu există în lege. Acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care doamna ministru a ales să nu valideze alegerile de la Dunărea de Jos. Un alt aspect se referă că validarea în Senat s-a făcut foarte repede, adică nu au trecut nici 24 de ore de la alegeri”, explică Puiu Lucian Georgescu.

Rectorul Universităţii Dunărea de Jos reclamă faptul că în ultimii 4 ani s-au exercitat asupra lui presiuni enorme.

Am fost acuzat de plagiat, am fost acuzat de falsificarea CV-ului, am fost acuzat de colaborare cu securitatea şi mi s-au făcut multe plângeri penale. De data aceasta însă este vorba despre umilirea unei comunităţi academice, care are 24.000 de studenţi şi peste 1.500 de oameni (angajaţi). Corpul de control a procedat ca într-un tribunal inchizitoriu, umilindu-i pe cei pe care i-au audiat, mai puţin pe petent. S-a ajuns până la controlul celor peste 600 de semnături, deşi - repet - acestea au fost consfinţite de prezenţa observatorilor Ministerului. S-a ajuns la măsurarea dimensiunilor ştampilelor de pe buletinele de vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria relaţiilor Ministerului Educaţiei cu universitatea. Şi cu toate acestea s-a constatat că desfăşurarea alegerilor a fost una corectă. Numărul de voturi s-a menţinut şi după trei numărări. Nu a existat niciun fel de contestaţie pe perioada alegerilor”, declară Puiu Lucian Georgescu.

«Ministerul doreşte un blocaj total al universităţii, poate şi desfiinţarea acesteia!»

Abuzul s-ar referi atât la prezent, cât şi pe viitor pentru că pe 20 februarie 2024 se încheie mandatul legal al actualului rector şi al prorectorilor din conducerea executivă a universităţii.

Din acel moment, conducerea executivă cu responsabilitatea coordonatorilor de credit este terminată. Nu există nicio formă legală prin care aceste mandate să fie prelungite. Asta înseamnă că plata salariilor care este în jur de 3,5 milioane de euro pe lună va fi suspendată. Înseamnă că toate obligaţiile care sunt asumate din partea universităţii, din partea ordonatorului de credite, adică rectorul, nu vor mai putea fi satisfăcute, pe de altă parte e vorba de o imagine gravă care se manifestă. Partenerii noştri interni şi internaţionali se întreabă ce se întâmplă în România şi se se întâmplă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Parteneriatele care urmează să le încheiem sunt sub semnul întrebării. Imaginea universităţii va avea o reflexie directă pe opinia candidaţilor pe care îi aşteptăm la admiterea din iunie. Ministerul doreşte un blocaj total al universităţii, poate şi desfiinţarea acesteia şi se gândeşte, aşa cum mi s-a sugerat, că pe 20 februarie va numi un ordonator de credite direct, fără să ţină cont în niciun fel de legislaţie, de morală sau de autonomia universitară. În acest fel, probabil va ajunge în universitate să decidă cine trebuia să decidă”, a afirmat Georgescu.

El consideră că este vorba despre „o ingerinţă politică în viaţa universitară total nepermisă de lege, de constituţie şi de moralitatea statului de drept în care ne place să credem că există. În momentul in care nerespectarea legii, a termenelor, a moralităţii, minciuna, dezinformarea, pornesc de la un ministru, ce pretenţii să mai avem de la cei care sunt în minister, în structurile acestuia şi în universităţile coordonate”.

Rectorul Universităţii Dunărea de Jos cere demisia Ligiei Deca.

Solicit demisia doamnei ministru, în acelaşi timp cer, din punct de vedere tehnic, să ne precizeze Ministerul cum facem să continuăm să existăm după 20 februarie. Cum vom face să respectăm legea şi să funcţionăm normal, fiind la începutul unui semestru universitar. Ar fi bine să ne trimită de pe acum Ministerul lista celor pe care îi vrea la conducerea universităţii în calitate de coordonatori de credite ca să nu mai pierdem timpul şi să-i punem de mâine să se ocupe de managementul universităţii”, a declarat Puiu Lucian Georgescu.

Cum va gestiona Ministerul criza de conducere de la Universitatea Dunărea de Jos rămâne de văzut, însă imaginea şifonată a instituţiei gălăţene de învăţământ superior este deja grav afectată de aceste lupte aprige pentru scaunul de rector. Indiferent cine va veni la conducerea executivă a universităţii va avea multă muncă de depus pentru a spăla noroiul politic cu care se aruncă acum din toate părţile.


Articole înrudite