Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a prezentat, în şedinta Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Galaţi, un raport privind sistemul medical şi reţeaua de medicină şcolară în judeţul Galaţi.
Datele prezentate reflectă situaţia dezastruoasă din judeţ, dar şi din şcoli în privinţa asistenţei medicale. Potrivit raportului DSP Galaţi, în judeţul Galaţi asistenţa medicală comunitară are următoarea structură de personal, total insuficientă pentru nevoile reale ale populaţiei:
51 asistenţi medicali comunitari cu următoarea repartiţie:
• 24 în mediul urban cu finanţare de la bugetul de stat (municipiul Galaţi, municipiul Tecuci, oraş Bereşti şi oraş Tg. Bujor) şi
• 27 în mediul rural din care 21 cu finanţare de la bugetul de stat în 18 localităţi şi 6 cu finanţare de la bugetul local în 6 localităţi;
18 mediatori sanitari, toţi cu finanţare de la bugetul de stat, cu următoarea repartiţie:
• 4 în mediul urban (Municipiul Galaţi, Municipiul Tecuci şi oraş Tg. Bujor) şi
• 14 în mediul rural în 11 localităţi.
„Programul de Asistenţă Medicală Comunitară a fost iniţiat cu scopul de creştere a accesului populaţiei, în special a populaţiei sărace şi neasigurate din mediul rural, la serviciile de sănătate de bază, dar şi ca urmare a lipsei acute de medici de familie în mediul rural. Serviciile de asistenţă medicală comunitară se adresează, în principal, categoriilor de persoane vulnerabile precum copii, gravide, lehuze, cei cu nivel economic sub pragul sărăciei, şomaj, nivel de educaţie scăzut, dizabilitate, boli cronice, boli aflate în faze terminale care necesită tratamente paliative, vârsta a treia, familii monoparentale, risc de excluziune socială, alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunităţii, comunităţi de romi sau comunităţi din zone geografice izolate”, explică reprezentanţii DSP Galaţi în raportul prezentat la Prefectura Galaţi.
În funcţie de nevoile comunităţilor, privind furnizarea integrată de servicii medico-socio-educaţionale, în subordinea autorităţilor executive ale administraţiei publice locale se pot înfiinţa centre comunitare integrate în care, este obligatoriu ca personalul minim să fie format din asistent medical comunitar şi asistent social, iar în funcţie de specificul comunităţii şi alte categorii profesionale necesare desfăşurării activităţii din centrul comunitar integrat.
În judeţul nostru au depus documentaţia necesară pentru înfiinţarea de astfel de centre comunitare integrate la Ministerul Sănătăţii cu finanţare prin PNRR, doar trei localităţi şi anume Barcea, Lieşti şi Smârdan, care sunt în etapa presemnării contractelor de construire/reabilitare spaţii.
În privinţa Centrelor de Permanenţă din judeţul Galaţi, DSP Galaţi a monitorizat activitatea celor 11 centre de permanenţă. De la începutul anului şi până în prezent s-au prezentat în centrele de permanenţă un număr de 35.555 persoane la care s-a asigurat tratament la sediul centrelor de permanenţă pentru un număr de 26.074 persoane, au fost consultate la sediul centrelor de permanenţă un număr de 25.932 persoane, dar s-au prezentat în centrul de permanenţă pentru o afecţiune care nu a reprezentat o urgenţă medicală alte 5.740 persoane. În plus, s-a solicitat ambulanţa de transport sau intervenţia unui echipaj de urgenţă pentru un număr de 319 persoane şi s-au eliberat bilete de trimitere către alte specialităţi la un număr de 1.511 persoane.
Reamintim că cele zece spitale din judeţul Galaţi sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, "Sf. Ioan" Galati, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Cuvioasă Parascheva" Galaţi, Spitalul General Căi Ferate Galaţi, Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" Galaţi, Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" Galaţi, Spitalul Clinic de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galaţi, Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Fiecare spital este însoţit de un Ambulatoriu de specialitate şi sunt toate asaltate de bolnavi.
Asistenţa medicală prin reţeaua de medicină şcolară
În judeţul Galaţi, reţeaua de medicină şcolară are în structură 149 posturi finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acelaşi timp, există cabinete de medicină şcolară fără personal medico-sanitar. În mediul urban, aceste cabinete nu au personal din următoarele cauze: ieşire la pensie, condiţie de boală, concediu creştere copil.
Mai grav este în mediul rural unde principalul motiv este nesolicitarea de către primării a finanţării unor astfel de posturi şi în consecinţă bugetul limitat.
Aşadar, în prezent, acordă, la nevoie, în limita competenţelor, primul ajutor copiilor din unităţile de învăţământ: 16 medici în cabinete şcolare, dintre care 15 se află în urban (13 în Galaţi şi 2 în Tecuci) şi unul singur în mediul rural, la Ghidigeni. De asemenea, mai sunt 117 asistenţi medicali, dintre care 94 în urban (77 în Galaţi, 16 în Tecuci, 1 în Bereşti) şi 23 în rural (Bălăşeşti, Barcea, Cudalbi - 2, Corod, Drăgăneşti, Drăguşeni, Fârţăneşti, Iveşti - 2, Lieşti - 2, Matca - 3, Munteni, Pechea, Rădeşti, Tudor Vladimirescu, Tuluceşti, Valea Mărului, Independenţa, Vânători).
Există şi 10 medici stomatologi, toţi în urban (6 în Galaţi, 4 în Tecuci) şi 6 asistenţi medicali stomatologi.
În total, în judeţul Galaţi avem 121 cabinete şcolare în instituţii de stat (36 în grădiniţe, 85 în şcoli şi licee) şi 12 cabinete şcolare în instituţii private (8 în grădiniţe şi 4 în şcoli şi licee) care efectuează tratamente simptomatice copiilor.
Personalul Compartimentului Igiena Copiilor şi Tinerilor din cadrul DSP Galaţi verifică şi controlează respectarea prevederilor Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ prin prelevare de probe de sanitaţie, produs finit şi apa. Astfel, în primul semestru al anului 2024 s-au recoltat 301 probe (137 probe de sanitaţie, 119 probe produs finit şi 45 probe apă). În judeţul Galaţi reţeaua şcolară însumează un total de 448 de unităţi de învăţământ (cu personalitate juridică şi arondate acestora, de stat şi private, conexe învăţământului preuniversitar), dintre acestea, 51 nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, respectiv 26 de grădiniţe (25 + 1 parţial), 19 şcoli (12 + 7 parţial) şi 6 licee (2 + 4 parţial).
Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a efectuat 143 de controale în unităţi de învăţământ de la începutul anului 2024 în urma cărora au aplicat 17 sancţiuni, respectiv 11 amenzi în valoare de 24.400 de lei şi 6 avertismente. Sancţiunile au fost aplicate pentru: nerespectarea corespunzătoare a produselor biocide în conformitate cu avizele/autorizaţiile acestora, pentru produse alimentare necorespunzătoare în şcoli, produse alimentare "lapte-corn" depozitate necorespunzător, neasigurarea/lipsa produselor biocide în unităţile de învăţământ, precum şi pentru că sistemul de colectare şi evacuare al apelor uzate era defect, iar curăţenia necorespunzătoare.