22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Profesorii intră în grevă generală: «Vrem salarii decente!»
Profesorii intră în grevă generală: «Vrem salarii decente!»

Sindicatele din învăţământ au anunţat că profesorii intră în grevă. Decizia a fost luată la nivel naţional şi anunţată de cele trei mari sindicate din învăţământ într-o conferinţă de presă comună având ca subiect declanşarea grevei şi implicaţiile ei.
Protestele angajaţilor din învăţământ vor începe cu o grevă de avertisment când peste 75.000 de profesori nu vor intra la ore miercuri, 17 mai 2023, între orele 11.00 şi 13.00.
Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater".
Sindicaliştii au anunţat că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul Educaţiei şi nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni, 22 mai 2023, în grevă generală. Profesorii cer în primul rând salarii decente.

Revendicările sindicatelor din educaţie:

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.


Articole înrudite