Războiul dintre Electrocentrale şi Apaterm, care se duce pe mai multe fronturi şi în instanţă, a înregistrat ieri un nou episod. Ne referim la cererea depusă de conducerea Apaterm prin care se solicită magistraţilor de la Tribunalul Galaţi - care aveau de judecat dosarul legat de reorganizarea activităţii distribuitorului local de agent termic - de a obliga Electrocentrale să furnizeze căldură. Instanţa a decis să se pronunţe peste 7 zile în privinţa solicitării înaintate de Apaterm de a obliga Electrocentrale să furnizeze agentul termic primar necesar producerii căldurii, deoarece trebuie analizate noile documente depuse la instanţă: contractul comercial dintre cele două societăţi şi inexistenţa unei licenţe care să-i permită Apaterm să furnizeze căldură. Una peste alta, ambele părţi, şi Apaterm cât şi Electrocentrale, susţin că punctul lor de vedere este corect şi legal.
În timp ce reprezentanţii conducerii Apaterm afirmă că solicitarea lor este una legală, conducerea Electrocentrale afirmă, prin vocea directorului Eduard Urbanschi, că este ilegală solicitarea făcută de Apaterm, la mijloc fiind vorba practic de un contract comercial. „Noi am depus obiecţiuni la solicitarea celor de la Apaterm de a ne obliga să furnizăm căldură. Este o cerere hilară pentru că este vorba de un contract comercial iar atât timp cât nu plătim datoria la Romgaz, nu ne suplimentează debitul de gaze naturale. Nu este vorba de rea voinţă. Am trimis încă de acum câteva zile o adresă la Romgaz în care am cerut creşterea debitului de gaze naturale pentru a putea furniza agent termic primar către Apaterm dar nu am primit niciun răspuns. Nu înţeleg demersul celor de la Apaterm”, susţine directorul Electrocentrale.
În bătălia care se dă între cele două societăţi, ieri s-au derulat alte episoade. Peste câteva zile se va da un verdict şi legat de contestaţia depusă de Electrocentrale faţă de planul de reorganizare a Apaterm, prin care furnizorul local de căldură scapă de plata datoriei de 300 de milioane către Electrocentrale. După cum se ştie, instanţa a cerut un expert care să analizeze acest plan iar acesta a solicitat o amânare. Tot peste câteva zile urmează să se dea un verdict şi legat de schimbarea de către Electrocentrale a firmei desemnate să se ocupe de reorganizarea Apaterm. Aici trebuie precizat că Apaterm a contestat suma pe care Electrocentrale spune că o are de recuperat iar Electrocentrale poate fi considerat creditor majoritar doar în momentul în care se clarifică această sumă. Până atunci, nu poate face cereri în calitate de creditor majoritar.
Una peste alta, azi, la ora 11, urmează să aibă loc la Teatrul Dramatic o şedinţă specială de dialog social, la care au fost invitaţi să participe şi reprezentaţii asociaţiilor de locatari şi la care urmează să de dezbată problema lipsei căldurii din locuinţe.