Duminică dimineaţă l-am găsit pe edilul şef al urbei în biroul său din Primărie, având în faţa sa un maldăr de documente pe care urma să le studieze sau să îşi pună parafa. Deşi afară era frig, subiectul pe care l-am discutat cu primarul Dumitru Nicolae a fost unul extrem de fierbinte, şi anume problema referitoare la asigurarea căldurii în oraş. Aşa cum am mai scris, reprezentanţii Electrocentrale şi ai Apaterm pasează unii altora responsabilitatea faptului că furnizarea căldurii nu a fost începută, cei de la Electrocentrale susţinând că până nu vor achita către Romgaz datoria de 13 milioane de lei nu li se va furniza o cantitate mai mare de gaze naturale necesară producerii căldurii de către Apaterm. Mai mult, conducerea Electrocentrale a criticat modul în care a fost întocmit planul de reorganizare al Apaterm, aprobat de către creditori şi care urmează să primească sau nu azi undă verde din partea instanţei, şi care stipulează ştergerea datoriei de 300 de milioane de lei datoraţi furnizorului local de agent termic primar. Practic, dacă planul de reorganizare nu va fi aprobat de judecătorul sindic, acest lucru înseamnă intrarea în faliment a Apaterm, instanţa urmând să se pronunţe azi şi pe marginea solicitării depuse de cei de la Electrocentrale legată de schimbarea firmei care se ocupă cu reorganizarea judiciară a Apaterm.
Întrebarea primarului Dumitru Nicolae
După ce şi-a spus încă o dată punctul său de vedere legat de faptul că angajaţii Electrocentrale ar fi cam numeroşi, şi că în loc de 400 ar trebui să fie doar 100, precizând de asemenea că reducerea de personal de la Apaterm va continua, primarul Nicolae s-a arătat nemulţumit de faptul că şefii Electrocentrale susţin că nu pot furniza agent termic primar dar în schimb trimit adrese prin care anunţă disponibilitatea de a încheia contracte de furnizare direct cu societatea. În adresa care ne-a fost pusă la dispoziţie de primarul Nicolae şi care este adresată pe data de 19 octombrie Colegiului Tehnic „Traian Vuia” Galaţi, conducerea Electrocentrale comunică faptul că având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile şi necesitatea furnizării agentului termic pentru încălzirea imobilelor şi instituţiilor, societatea vine în sprijinul tuturor instituţiilor de interes public, respectiv unităţi de învăţământ, spitale, asociaţii de proprietari, administratori de societăţi comerciale cu propunerea de a încheia contracte de furnizare directă cu aceasta.
„Cum serviciile de distribuţie energie termică sunt concesionate de Primărie, solicitarea se va adresa Instituţiei Primarului, care va dispune ca acestea să se deruleze printr-o societate comercială capabilă să susţină financiar şi tehnic acest proces”, se arată în adresa care ne-a fost pusă la dispoziţie de primarul Nicolae.
Edilul şef al urbei se arată contrariat de poziţia celor de la Electrocentrale.
„Cei de la Electrocentrale se plâng că nu pot da drumul la căldură pentru că nu ar avea bani, dar în schimb, dacă citeşti adresele pe care le trimit, reiese exact contrariul. Întreb şi eu atunci dacă ceea ce declară dânşii nu este contrazis de ceea ce este scris în această adresă”, a declarat edilul şef al urbei.
Dincolo însă de declaraţiile şefilor Electrocentrale sau ale primarului Nicolae şi dincolo de această problemă care încă nu îşi găseşte rezolvarea, rămâne de răspuns cum pot fi găsiţi banii necesari pentru ca Romgaz să suplimenteze debitul de gaze naturale.