22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premieră medicală la Galaţi: Tromboliza, tratamentul salvator în caz de AVC, practicată şi la Spitalul de Urgenţă Galaţi
Premieră medicală la Galaţi: Tromboliza, tratamentul salvator în caz de AVC, practicată şi la Spitalul de Urgenţă Galaţi

Ministerul Sănătăţii a dispus, de curând, creşterea numărului de spitale ce vor fi finanţate în vederea aplicării tratamentului de tromboliză necesar pacienţilor care suferă un accident vascular cerebral (AVC) şi care ajung la spital în scurt timp după producerea accidentului vascular, printre acestea numărându-se şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi. În acest weekend, a apărut şi primul caz care a beneficiat de acest tratament, în premieră la Galaţi.

radio

"Pe data de 19 ianuarie 2019 s-a efectuat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Galaţi prima procedură de tromboliză intravenoasă în tratamentul accidentului vascular ischemic. Este vorba despre o pacientă de 68 de ani, patologie complexă, care s-a prezentat în serviciul de urgenţă în fereastra terapeutică pe care o impune acest tip de tratament, adică in primele 4-5 ore de la declanşarea accidentului vascular. Echipa pluridisciplinară a urmat paşii algoritmului în vederea stabilirii eligibilităţii pacientului pentru această procedură şi a efectuat tromboliza care a decurs fără complicaţii. Ulterior, pacienta a rămas în supraveghere în terapie intensivă, iar după 24 de ore era staţionară clinic. Putem preciza că tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă care constă în injectarea unei substanţe trombolitice care se administrează intravenos şi dizolvă cheagul de sânge care blochează circulaţia. În aceste condiţii, ţesutul cerebral parţial ischemiat nu mai este necrozat, iar deficienţa neurologică se remite complet", a precizat Alina Dobrea (FOTO), directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

alina dobrea

Cadrele medicale ale spitalului vor folosi această procedură, de acum înainte, de câte ori este nevoie, în cazul în care pacientul se încadrează în intervalul de timp necesar. Toţi medicii neurologi o cunosc, la fel şi medicii de Urgenţă şi cei din ATI, aceştia făcând parte din echipa multidisciplinară care efectuează procedura. Ministerul Sănătăţii a extins lista spitalelor care primesc finanţare pentru a realiza procedura de tromboliză la 41. "Prima procedură de tromboliză în cazul unui Accident Vascular Cerebral (AVC) ischemic s-a realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Galaţi. Multumesc echipei formată din medici neurologi, radiologi, de urgenţă şi din cadru ATI care a intervenit prompt, evoluţia pacientului fiind una favorabilă. Începând de acum acesta nouă procedură va salva multe vieţi si va reduce mult efectele negative în cazul unui asemenea accident", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei".


Articole înrudite