11 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planul Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării: 4 paliere în zona inferioară şi extinderea în 5 locaţii
Planul Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării: 4 paliere în zona inferioară şi extinderea în 5 locaţii

Primăria Municipiului Galaţi a publicat pentru informarea şi consultarea publicului documentaţia de urbanism ”Actualizare Plan Urbanistic Zonal Faleza Dunării Galaţi”. Prin acest document sunt făcute propuneri preliminare de reglementări urbanistice (PUZ preliminar) care vor sta la baza elaborării planurilor de urbanism, precum şi a regulamentelor locale de urbanism.

Regulamentul local de urbanism cuprinde şi detaliază prevederile referitoare la regimul de construire, funcţiunea zonei, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului, procentul de ocupare a terenului, caraterisitici arhitecturale ale clădirilor, etc.

În acest caz, este vorba despre reglemntările de urbanism ce se vor aplica zonei falezei Dunării şi zonei Văii Ţiglinei, în suprafaţă de aproximativ 11.540 hectare şi care cuprind atât terenuri din proprietatea privată a persoanelor fizice şi/sau juridice, cât şi imobile care aparţin domeniului public.

Printre reglemntările de urbansm supuse consultărilor publicului se remarcă prevederile privind zona spaţiilor verzi aferente falezei Dunării, adică Zona Falezei Inferioare (care cuprinde spaţii publice verzi amenajate si neamenajate, monumente de for public, alei si scări de acces, amenajări pentru joc si odihnă, spaţii amenajate pentru activităţi socio-culturale, piaţete, amfieteatru în aer liber dar şi parcuri de distracţii precum parcuri tematice: parc acvatic, sporturi nautice) şi taluzul de racord cu Faleza Superioară.

Documentul dezvăluie că Primăria municipiului Galaţi, prin Caietul de sarcini privind achizitia serviciilor pentru “Revitalizarea turismului în Galaţi prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării” propune extinderea falezei inferioare către Dunăre, în 5 locaţii, cu o suprafaţă minimă de 100 mp, în vederea creării unor spaţii de alimentaţie publică. De asemenea, sunt prevăzute 4 paliere ce vor fi dedicate pistelor de biciclete, de role, de alergare si de promenadă (vezi foto).

Ce se va întâmpla cu monumentele de for public

Noile reglemntări propun ca pentru reamplasarea/ regruparea monumentelor de for public existente, se va ţine cont de următoarele aspecte:

- Monumentele vor fi integrate armonios în piaţete tematice, muzeu în aer liber – Metaloteca Dunării

- Elementele construite ale piateţelor, elemente decorative, mobilier urban, stâlpi de iluminat etc, prin înălţime si gabarit nu vor concura cu monumentul de for public.

- În jurul monumentelor se vor amenaja zone de relaxare, pentru activităţi culturale

- Monumentele vor fi puse în evidenţă prin platforme special amenajate dar şi prin iluminat prublic pentru atragerea trecătorilor

- Monumentele vor fi amplasate astfel încât să nu optureze vederea către malul Dunării.

Se propune o raza de 5 m faţă de monument unde se aplică restricţii de construire - este interzisă amplasarea construcţiilor cu caracter provizoriu inclusiv amplasarea de mobilier urban, stalpi de iluminat plantaţii înalte.

Gălăţenii interesaţi de documentaţia privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal Faleza Dunării Galaţi o pot consulta în perioada 27.01.2023 - 17.02.2023, la sediul din strada Domnească nr. 54 sau pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi www.primariagalati.ro.

Persoanele interesate pot face observaţii, comentarii, sugestii în scris pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la Registratura generală a Primăriei municipiului Galaţi din str. Domnească nr. 54 până la data de 17.02.2023.


Articole înrudite