Măsurile impuse de alerta de pestă porcină din Pădurea Gârboavele în urmă cu o lună s-au dovedit a fi inutile. În această dimineaţă, miercuri, 14 august 2019, a fost confirmat virusul pestei şi în Grădina Zoologică Galaţi, situată în imediată vecinătate a pădurii. Pe parcursul zilei vor fi sacrificate toate exponatele suine aflate în incinta, un porc mistreţ şi 21 de porci vietnamezi. Un alt focar de pestă a fost confirmat tot astăzi în localitatea Traian.
"Am primit confirmarea pentru un focar în sat Traian, comuna Braniştea. Localitatea figurează, în baza naţională de date, cu 65 de porci în 36 de gospodării. Va avea loc operaţiunea preventivă de ucidere a tuturor porcilor din această localitate. De asemenea, avem confirmare de pestă porcină africană la Grădina Zoologică, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, care are în dotare 21 de porci vietnamezi şi un porc mistreţ. La probele recoltate de la porcii vietnamezi s-a identificat genomul pestei porcine africane, astfel că s-a decis uciderea preventivă a porcilor din Grădina Zoologică cu efectivul menţionat. Nu se va închide Grădina, dar vor fi restricţii care privesc mişcările de animalele, intrarea şi ieşirea din Grădină şi regulile de igienă. În această perioadă nu întră şi nu iese nici un animal din specia porcină, dezinfecţia este obligatorie. Intrarea în spaţiul de vizitare în Grădină se va face după trecerea printr-un dezinfector pietonal şi rutier. Imediat după lichidarea efectivului de porci, trebuie preocupare şi pentru personalul care îngrijeşte animalele să respecte şi ei regulile de dezinfecţie. Avem, 30 de focare confirmate până acum. Rezervorul natural de virus este mistreţul, dar vectorul este omul şi mistreţul", a precizat Carmen Stroia, director Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi.
Din păcate, deşi de pe dată de 12 iulie 2019, când au fost găşiţi doi mistreţi morţi din cauza pestei la Pădurea Gârboavele, s-au luat măsuri de protecţie şi la Zoo, pesta a ajuns în Grădină. Din cei 40 de mistreţi care urmau să fie vânaţi în Pădurea Gârboavele, vânătorii nu au împuşcat niciunul. A fost împuşcat un singur mistreţ, dar pe alt fond de vânătoare.
"Unul din vectori ar fi mistreţul, dar principalul vector de transmitere este omul. A fost vânat un porc pe fondul de vânătoare 19 Ţepu, care a fost confirmat cu pestă. Este primul mistreţ vânat cu pestă porcină africană. Până acum s-au găsit doar cadavre. Nu s-au mai găsit nici măcar urme de mistreţi în zona Pădurii Gârboavele, după cum spuneam, mistreţul parcurge şi 40 de kilometri într-o noapte. Noi am continuat patrularea, dar nu am indentificat niciun exemplar. În acest moment, mistreţii se află în porumb şi în floarea soarelui", a spus Adrian Alexandru, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi.
La Grădina Zoo s-a limitat accesul doar în zona unde erau porcii mistreţi şi cei vietnamezi. "DSV-ul ne obligă să punem afişe cu confirmarea de pestă porcină, dar în zona porcilor, aşa cum se pune la gospodăriile private pe poartă. Porcii vor fi transportaţi la o groapă, unde vor fi îngropaţi şi se vor lua măsuri de dezinfecţie. Se va dezinfecta zona în care au stat suinele, iar o perioadă nu vom mai avea animale din această specie. Grădina Zoologică va rămâne deschisă pentru public. Virusul nu afectează celelalte animale", a explicat Matei Roşca, Director Grădina Zoo Galaţi.
În acest moment, în judeţul Galaţi sunt 30 de focare de pestă porcină africană.
Foto în Galeria de imagini de mai jos!