29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Palatul Administrativ (Prefectura Galaţi) va intra în renovare cu bani din PNRR
Palatul Administrativ (Prefectura Galaţi) va intra în renovare cu bani din PNRR

Clădirea din strada Domnească 56, Palatul Administrativ Galaţi, monument istoric şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai emblematice imobile ale municipiului Galaţi, va fi reabilitată, după aproape 20 de ani în care nu a mai beneficiat de niciun fel de intervenţie.

Subprefectul Ciprian Manea a anunţat că a fost obţinută o finanţare de 11, 2 milioane de lei prin PNRR pentru implementarea proiectului „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ al Judeţului Galaţi - corp A”.

Palatul Administrativ Galaţi a fost construit în perioada 1904-1905, după planurile marelui arhitect Ion Mincu, fondatorul şcolii naţionale a arhitecturii româneşti. Inaugurarea a avut loc la 27 aprilie 1906, aceasta fiind prima lucrare a lui Ion Mincu pentru un edificiu public reprezentativ. În prezent, edificiul găzduieşte Instituţia Prefectului judeţului Galaţi.

Clădirea este formată dintr-un corp principal şi două aripi secundare care încadrează o curte interioară. Compoziţia arhitectonică este alcătuită din două registre: primul cuprinde încăperile parterului şi mezaninului, iar al doilea, etajul, cu sălile de recepţie, sala de consiliu şi cabinetele oficiale. Faţada principală, lipsită de perspectivă frontală, are în partea centrală a primului registru trei arcade cu o deschidere amplă, de factură romanică. Decoraţia registrului al doilea este în schimb minuţios elaborată, închegându-se într-o unitate echilibrată din punct de vedere compoziţional. Tot pe faţada principală, la nivelul superior, se află două statui de marmură albă - „Industria” şi „Agricultura” - opere ale sculptorului Frederic Storck, iar mai jos, două steme de bronz ale judeţului.

Sculpturile ornamentale în piatră, precum şi denumirea „Palatul Administrativ” sculptată şi ea în piatră, au fost realizate în anul 1907 de către sculptorul George Rigos. O parte din piesele de mobilier au fost realizate de către F. Lescovar, iar mobilierul din sălile de protocol au fost realizate de către firma Casa Dreising din Germania. Pictura interioară a Palatului Administrativ a fost realizată de pictorul Ioan Brânzescu.

Palatul Administrativ din Galaţi a fost în 1916 ţinta unui atac cu un Zeppelin german. A rămas în picioare, dar a fost prădat de obiecte de valoare un secol mai târziu. La vremea respectivă, presa locală realata că toate cele trei obuze lansate în noaptea de 12 decembrie 1916 asupra clădirii care astăzi găzduieşte Prefectura au ratat „ţinta”.

Pe frontonul clădirii se găseşte instalat un ceas de mari proporţii. Fiecare oră era marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals „Valurile Dunării”, capodoperă de renume mondial a compozitorului gălăţean Iosif Ivanovici (1845-1902). Clădirea Prefecturii a fost reabilitată şi consolidată în anul 2004. Cu această ocazie au fost furate piesele din bronz ale ceasului mare din frontonul clădirii. Atunci au dispărut şi micile blazoane cu ancoră, tot din bronz, prinse în feroneria scărilor. Oglinzile veneţiene din holuri au dispărut fără urmă, dar nimeni nu a declanşat anchete pentru a găsi făptaşii.

În prezent, unul dintre pereţii sălii principale este brăzdat de o crăpătură adâncă care arată probleme de structură (foto ↓).

prefectura foto text


Articole înrudite