22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pâine revoluţionară, plămădită la Galaţi! Are gust şi miros de pâine, dar proteină din carne (FOTO)
Pâine revoluţionară, plămădită la Galaţi! Are gust şi miros de pâine, dar proteină din carne (FOTO)

Este invenţia brevetată la OSIM a trei cercetători ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii "Dunărea de Jos". Practic, faţă de felia clasică de pâine, prin adăugarea de extract proteic din carne, organismul primeşte acelaşi aport de proteine ca şi cum s-ar consuma şi o felie de friptură pe lângă cea de pâine. "Există în compoziţia pâinii nişte aminoacizi care sunt deficitari şi care sunt compensaţi de proteinele miofibrilare adăugate, proteinele miofibrilare reprezintă 55 la sută din proteinele cărnii. Acest tip de pâine, la toată lumea ar fi de folos, doar că ar fi un pic mai scumpă, cam cu 40 la sută, şi cred că pentru oamenii mai săraci ar trebui să se ducă o politică de protecţie. Pâinea are gust şi miros de pâine, deoarece concentratul de proteină nu are miros, dar aduce aport proteic superior", a explicat prof.univ. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, unul dintre cei 3 inventatori.
A fost extrem de importantă şi găsirea unei căi tehnologice pentru a crea această pâine, deoarece extractul de proteină animală trebuie perfect omogenizat şi luat în seamă şi la alte etape ale procesului tehnologic. "Am început prin a studia metoda, pentru a vedea care este metoda optimă de a prepara această pâine. La frământare, timpii de frământare au fost la trei turaţii diferite. Ca reţetă, la 100 de părţi făină, au fost 7 părţi apă, 1,5 la sută sare, 3 la sută drojdie", a explicat conf.dr.ing. Romulus Burluc, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, unul dintre cei trei inovatori. Acest tip de pâine este benefic şi celor care au nevoie de proteine din carne, dar nu pot consuma un anume tip de carne. Astfel, mâncând pâinea cu adaos de proteine din carne, au acces şi la proteină de calitate, evitând celelalte componente care provoacă probleme de sănătate.
Totul a început după aplicarea unei părţi din teza de doctorat a unuia dintre cei trei cercetători. "Face parte din teza de doctorat, cercetări privind utilizarea proteinelor miofibrilare în industria alimentară, cercetarea nu a durat mai mult de un an, dar fiind la OSIM, au dat în 3-4 ani toate actele. La noi extragerea proteinelor din carne nu mai durează mult, durează o zi maxim", a precizat dr.ing. Floricel Cercel. Dacă la 100 g pâine clasică avem circa 8 g proteine, la o sută de grame de pâine îmbunătăţită avem aproape 19 g proteină. Se poate folosi orice tip de extract de proteină din carne, de porc, vită, pui, peşte etc. Galerie de imagini, mai jos!


Articole înrudite