15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Operaţii amânate la Spitalul Judeţean: Instalaţia de oxigen nu mai face faţă!
Operaţii amânate la Spitalul Judeţean: Instalaţia de oxigen nu mai face faţă!

La Spitalul Judeţean Galaţi, pe lângă o secţie ATI COVID şi un compartiment COVID, cade toată greutatea asigurării cazurilor non-COVID medico-chirurgicale nu doar din judeţul Galaţi, dar şi din judeţele limitrofe. Din pricina pandemiei, secţia ATI COVID de la Spitalul Judeţean s-a mărit treptat, ajungând acum de la 9 la 18 paturi. Dintr-un total de 45 de paturi ATI, 18 sunt rezervate celor cu forme grave de COVID. La acestea se adaugă alte 58 de paturi, cu pacienţi care necesită intervenţii chirurgicale sau care au şi alte probleme de sănătate pe lângă COVID.

«Terapia intensivă COVID este un compartiment cu un consum extraordinar de mare de oxigen»

S-au făcut măsurători şi s-a observat că o ataşare suplimentară de paturi ar determina scăderea presiunii în instalaţia de oxigen, iar pacienţii situaţi la cap de coloană, nu ar mai primi nimic. S-au luat măsuri urgente la nivelul spitalului. „Nu trebuie să uităm că terapia intensivă non-COVID de la Spitalul Judeţean este singura care acoperă toate urgenţele medico-chirurgicale de la nivelul judeţelui, dar şi din judeţele limitrofe. Trebuie să realizăm că terapia intensivă COVID este un compartiment cu un consum extraordinar de mare de oxigen. În plus, noi avem şi un compartiment COVID de 58 de paturi, unde acum avem peste 20 de pacienţi care şi ei necesită oxigen. Am verificat întregul spital, pentru a nu exista cumva vreun consum de oxigen cauzat de vreo pierdere, şi s-a decis spaţierea intervenţiilor chirurgicale, astfel încât să putem opera toate cazurile, dar şi să putem trata bolnavii de COVID. S-au amânat operaţii pentru bolnavii cronic, dar nu s-au anulat, pacienţii nu au fost externaţi”, a precizat dr. Violeta Şapira, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Galaţi.

«Cazurile oncologice le-am scăpat din mână cu nebunia asta cu COVID-ul»

Medicii au sesizat problemele apărute, totul pe fondul existenţei unei reţele de distribuţie a oxigenului care nu poate asigura actualul consum, atât pentru cazurile COVID, cât şi pentru cele non-COVID. „A fost depăşită capacitatea de distribuţie a oxigenului din reţeau iniţială. Sunt multe cazuri COVID, avem terapia COVID, avem secţia COVID la etajul 1, e vorba de zeci şi zeci de consumatori de oxigen continuu şi în cantităţi mari, pe lângă pacienţii pe care îi avem noi cu probleme post operatorii. Dar acest consum a fost foarte mare, a depăşit capacitatea reţelei. Am avut surpriza, la anumite săli, care erau capetele de la coloana de oxigen, să nu avem presiune suficientă pentru a putea intra în siguranţă în operaţii şi a trebuit să le sistăm. Vorbim de bolnavii cronic şi de cazurile de oncologie. Această situaţie a bolnavilor oncologici este în toată lumea, pe fondul problemelor create de virus, nu doar la Galaţi. Cazurile oncologice le-am scăpat din mână cu nebunia asta cu COVID-ul. Noi aici vom vedea cum putem să spaţiem cazurile, să îi putem opera pe cei cu afecţiuni oncologice cel puţin, plus asigurarea urgenţelor, dar şi tratarea celor care au COVID”, a explicat dr. Paul Ichim, secţia Chirurgie 3.

Proiect salvator, blocat de Ministerul Fondurilor Europene

La nivelul Consilului Judeţean (CJ) Galaţi deja se luaseră măsuri pentru înnoirea reţelei şi adaptarea ei la noul consum. „Ajungem la 40-50 l per minut, acum. Din păcate, conducta este dimensionată pentru consumul de acum 15-20 de ani. Numărul consumatorilor a crescut, iar cantitatea de oxigen este din ce în ce mai mare. Consiliul Judeţean, în momentul de faţă, lucrează la un proiect şi sper, ca în câteva zile, să îl finalizăm şi să îl depunem pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), pentru a înlocui toate conductele de oxigen, astfel încât fluxul să fie cel de care au pacienţii şi medicii nevoie. Acelaşi lucru îl vom face şi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul TBC. Este un proiect de aproape 4 milioane de euro. Îmi doresc foarte mult ca Ministerul Fondurilor Europene să se aplece foarte repede pe acest proiect, pentru ca noi să demarăm procedura de înlocuire a acestor conducte de oxigen”, a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Nu s-ar fi ajuns poate în această situaţie de criză dacă Ministerul Fondurilor Europene ar fi aprobat proiectul pentru care deja CJ Galaţi are finanţare. Este vorba despre realizarea unei secţii de ATI COVID, de 15 paturi, la Spitalul de Boli Infecţioase. Proiectul este depus de 5 luni la Ministerul Fondurilor Europene, dar încă nu a primit aprobarea.


Articole înrudite