Pe lângă căminele studențești, locuințele sociale ale Primăriei, pensiuni sau Baza Siderurgistul, refugiații ucraineni care ajung la Galați sunt cazați inclusiv în sălile de sport.
În una dintre ele, abia dată în folosință și despre care Monitorul de Galați a relatat AICI, câteva zeci de persoane, familii și copii, au ajuns să își caute adăpost măcar câteva zile.
Este și cazul Polinei, o învățătoare din Odessa, care a fugit din calea războiului cu 3 copii. "Sunt învățătoare în Odessa și am plecat de acolo pentru copii, am trei copii cu mine. Sunt traumatizată, este foarte greu. A trebuit să îmi părăsesc casa, școala, prietenii. Mai greu le este copiilor. Sunt și mai îngrijorată pentru că am mama la Harkov. Ea voia să plece de acolo. Nu mai știu nimic de ea", ne spune Polina, care încearcă pe cât poate să mențină normalitatea pentru copiii ei chiar dacă temporar sala de sport le e casă.
Acum, Polina așteaptă să vadă cum poate ajunge cât mai repede în Germania, acolo unde are rude. Și ca ea sunt mulți, mai ales din zona Odessa, care încearcă să își adune puterile pentru a o lua de la capăt în altă parte. Ar vrea să se întoarcă acasă, dar nu știu dacă vor mai putea să o facă vreodată.
De la aceste gânduri apar și unele situații mai neplăcute care necesită intervenția medicilor. În special persoanele vârstnice au probleme de sănătate. Din cauza stresului, unei refugiate de 73 de ani, abia venită de la Odessa și cazată la un centru - sală de sport, i s-a făcut rău, a avut un puseu de tensiune și a fost transportată cu ambulanța la spital.
În multe cazuri, oamenii în vârstă au rămas fără medicamente sau nici nu au apucat să le ia pe toate de acasă în fuga de război. Indiferent de situație, aceștia sunt consultați, fie la centre, fie se cheamă ambulanța.
În prezent, în Galați, cei mai mulți refugiați sunt cazați în căminele studențești ale Universității Dunărea de Jos, aproape 600.