02 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Nu muncim gratis!”
„Nu muncim gratis!”
Greva spontană a lucrătorilor CFR de ieri a afectat circulaţia trenurilor şi planurile călătorilor care urma să plece sau doar tranzitau gările gălăţene. Opt trenuri au stat în gările gălăţene, care o oră, care două. La Barboşi, Fileşti şi în gara centrală din Galaţi au fost trenuri care au fost oprite din drumul lor spre Braşov, spre Constanţa sau gara Galaţi. Alte trenuri, care urma să plece din Gara Galaţi în intervalul în care avea loc protestul, nu s-au mişcat până la terminarea protestului.
„Este un protest spontan. Principala problemă este că nu ne-am primit salariile iar lipsa acestor lichidităţi pentru salarii a dus la oprirea spontană a lucrului. O altă mare problemă a noastră e că am pierdut multe dintre acele facilităţi pe care le avea salariatul feroviar de zeci de ani, din anii '30. E drept că erau mai mult simbolice, dar pentru noi contau. De exemplu, aveam o legitimaţie de călătorie gratuită pe care o foloseam noi şi familiile în concediu, călătoream gratuit. De doi ani de zile am pierdut-o. Aveam bonuri de masă care ne ajutau foarte mult... le-am pierdut. Salariile nu au mai crescut nici ele de 4-5 ani de zile. Lipsa investiţiilor în domeniul feroviar este o altă problemă care ne afectează pe toţi. Vreau să se precizeze şi faptul că noi nu am oprit lucrul doar pentru că nu am primit astăzi salariile. De câteva luni de zile trenează această situaţie. Se întârzie o săptămână sau câteva zile cu salariile şi nici măcar nu suntem anunţaţi”, a precizat Marian Profir, viceliderul sindicatului independent al lucrătorilor din transportul feroviar călători Galaţi.
Angajaţii care au făcut această mişcare de protest purtau banderole pe care scria „Nu muncim gratis”. Oamenii sunt revoltaţi că nimeni nu le ia în seamă problemele şi chiar dacă salariile nu au fost indexate cu rata inflaţiei şi sunt la fel de mici, nici aşa nu sunt plătite.
„Eu de 32 de ani lucrez la CFR. Nu ni se dau drepturile care ni se cuvin, nu ni se respectă contractul colectiv de muncă. Acum noi nu am primit salariul integral. Ni s-a plătit 50%. Avem şi alte drepturi câştigate în instanţă care nu ni se dau. Am ajuns să ne cerem aşa dreptatea”, spunea cu tristeţe unul dintre grevişti.
Şi călătorii au avut de suferit serios din cauza acestei mişcări de protest. Unii şi-au pierdut legăturile cu alte trenuri sau chiar au întârziat spre avion.
„Vin de la Feteşti şi stăm de vreo oră şi jumătate-două aici, în Barboşi. Ce să facem? Eu aveam legătură de prins din Galaţi spre Tecuci, dar am pierdut-o. Nu şi-au luat cei de la CFR banii şi acum suferim şi noi, călătorii”, spunea Mihai Matei, un călător afectat de greva de protest.
Alţi călători au pierdut chiar şi legături feroviare ce urma să îi ducă spre aeroporturile din România, unde aveau rezervare la avion.
Liderul de sindicat Viorel Istrate: „Se fură în draci de pe calea ferată!”
În afara problemei legate de neplata la timp a salariilor, problemă pe care ministrul Transporturilor a promis că va fi rezolvată imediat, ceferiştii mai au şi alte ofuri cum ar fi lipsa de investiţii precum şi distrugerea şi furtul componentelor de cale ferată. „Chiar zilele acestea am purtat discuţii pe tema furturilor componentelor de cale ferată, fenomen care a devenit îngrijorător, deoarece ar putea pune în pericol siguranţa circulaţiei şi asigurarea unor condiţii corespunzătoare de circulaţie, şi aici mă refer la viteză. Se fură tot ce se poate, furăm cabluri electrice, bucăţi de şină. De exemplu, de pe traseul Bucureşti - Constanţa au fost furate şi distruse componente şi şină în valoare de 1,6 milioane de euro”, ne-a declarat liderul de sindicat Viorel Istrate.


Articole înrudite