22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noul accelerator de particule pentru tratarea cancerului de la Spitalul Judeţean Galaţi, funcţional din 2019
Noul accelerator de particule pentru tratarea cancerului de la Spitalul Judeţean Galaţi, funcţional din 2019

Veşti îmbucurătoare pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer din Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Constanţa. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat prin intermediul unei reţele de socializare că în aceste zile se lucrează la ultimile detalii în montarea acceleratorului liniar de particule în noua secţie de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi, unitate spitalicească aflată în subordinea CJ Galaţi. "Se lucrează la ultimele detalii în montarea acceleratorului liniar de particule în noua secţie de Radioterapie. Specialiştii din Germania se asigură că totul este conform celor mai înalte standarde. Vom trata cancerul, modern şi eficient, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Ap. Andrei» Galaţi", se arată în postarea preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea.

Centrul de Radioterapie Galaţi are adresabilitate crescută deoarece pe linia Bucureşti - laşi nu mai există alt centru de radioterapie. Astfel, pacienţii din şase judeţe (Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Constanţa) se adresează centrului de la Galaţi. Acceleratorul liniar de particule reprezintă o metodă modernă şi eficientă de tratament în domeniul cancerului datorită faptului că este prevăzut cu lamele ajustabile, radiaţia este îndreptată doar către zona tumorii, cu afectarea minimă a ţesutului sănătos din jurul tumorii.

"Consiliul Judeţean Galaţi, aşa cum a promis, a finalizat în 2018, mai exact în luna noiembrie, construcţia Radioterapiei. Din luna decembrie, au început specialiştii să monteze aparatura, inclusiv acceleratorul liniar de particule. Astăzi, când vorbim, în proporţie de 90% acceleratorul de particule este montat. După cum am discutat cu fizicienii de acolo şi cu specialistul, se pare că sunt foarte multe teste şi multe avize care trebuie luate de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru că este vorba de iradiere şi atunci trebuie să fie în parametri optimi pentru a nu pune în pericol nici pacienţii şi nici personalul medical. Eu sunt foarte optimist, dar din ce mi-au spus specialiştii, mai devreme de luna iunie a acestui an nu poate fi pus în funcţiune", a declarat Costel Fotea care a mai precizat că medicii, asistenţii şi fizicienii care vor lucra cu acest aparat au fost deja la specializare şi sunt pregătiţi la cel mai înalt nivel pentru a lucra în noua sectie de Radioterapie a Spitalului Judeţean. Preşedintele CJ Galaţi ne-a dezvăluit faptul că în prezent face demersuri susţinute la Ministerul Sănătăţii şi pentru un al doilea accelerator de particule.

Sursa foto: Facebook

Citeşte pe aceeaşi temă şi:

- Galaţiul este pregătit să aibă două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului

- Statistici cutremurătoare: 17.208 pacienţi cu afecţiuni oncologice în judeţul Galaţi

- Începe extinderea pe verticală a secţiei de Radioterapie din Spitalul Judeţean Galaţi


Articole înrudite