05 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noaptea minţii! Semnarea contractului pentru Varianta Ocolitoare a Galaţiului a durat 4 luni de zile
Noaptea minţii! Semnarea contractului pentru Varianta Ocolitoare a Galaţiului a durat 4 luni de zile

Pe 23 septembrie 2020, au venit la Galaţi premierul de atunci al României, Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, împreună cu reprezentanţii CNAIR şi ai firmei care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor să semneze cu mare fast contractul pentru construcţia Variantei Ocolitoare a municipiului Galaţi. Evenimentul a avut loc la marginea localităţii Braniştea şi a participat jumătate din organizaţia PNL Galaţi aflată în plină campanie electorală. Numai că atunci era numai începutul semnării contractului! 

Potrivit informaţiilor obţinute de Monitorul de Galaţi de la CNAIR, semnarea acestui contract a durat aproape 4 luni de zile. Reporterii noştri au descoperit această ”minune” a birocraţiei din România, după ce un portal naţional de ştiri a publicat zilele trecute un articol în care se spunea că pe data de 14 ianuarie 2021 s-a semnat acelaşi contract de care Galaţiul ştia că a fost semnat pe 23 septembrie 2020. Pentru a lămuri dilema, am solicitat CNAIR să ne lămurească dacă este vorba despre acelaşi contract care s-a semnat în septembrie sau poate colegii din presa naţională au o informaţie eronată.

Răspunsul primit, deşi s-a încercat a fi sofisticat tocmai pentru a nu spune direct adevărul, este absolut şocant: semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia Variantei Ocolitoare a Galaţiului (Centura Mare) a durat 4 luni de zile!

Redăm, în continuare, răspunsul primit de la CNAIR, în integralitate:

”În data de 23.09.2020, Autoritatea contractantă a initiat procesul administrativ de semnare a contractului în cauză, întrucat nu au fost depuse contestaţii în cadrul procedurii de atribuire. Astfel, la data de 23.09.2020 a fost semnat primul document al contractului de lucrări, respectiv Acordul Contractual, document prevăzut la Sub-clauza 3.1 din Clauza 3 Ordinea de precedenţă a documentelor contractuale, din cadrul Condiţiilor Generale pentru contractele de proiectare şi execuţie de lucrări, aprobate prin H.G. nr. 1/2018, urmând ca, în perioada ulterioară iniţierii procesului administrativ să se parcurgă toţi paşii procedurali privind finalizarea semnării contractului.

În acest sens, precizăm că acest contract de lucrări (emis în 3 exemplare originale), care face obiectul prezentului act, însumeaza 8 volume, cca. 3.500 pagini, pentru fiecare exemplar, fiind astfel un volum considerabil de documente care au trebuit iniţializate şi ştampilate (pe fiecare pagină), de ambele părţi, conform reglementărilor în vigoare. Acest proces este specific fiecărui contract de achiziţie publică în parte, atribuit la nivelul C.N.A.I.R. S.A., în calitate de Autoritate Contractantă.

Totodată, în cadrul finalizării procesului administrativ de semnare a contractului asupra căruia s-a realizat interpelarea, a fost necesară şi identificarea concretă a sursei de finanţare şi implicit, obţinerea tuturor aprobărilor din partea Ordonatorului Principal de Credite.

De asemenea, tot în acest context, considerăm necesar să aveţi în vedere şi situaţia la nivel national a localităţilor carantinate, în perioada pandemiei din anul 2020, care a condus la întârzieri în finalizarea procesului de semnare a contractului. Aşadar, este vorba despre acelaşi proiect pentru Galaţi”.

Varianta Ocolitoare a municipiului Galaţi ar trebui să fie proiectată pe parcursul a 12 luni şi executată pe parcursul a 42 de luni, de către Asocierea SA&PE Construct SRL - SC Spedition UMB SRL - SC Tehnostrade SRL, aşa cum cotidianul nostru a relatat în articolul „A fost desemnat câştigătorul pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Galaţi“, perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 luni, iar valoarea se va ridica la aproximativ 1,2 miliarde lei.

Foto din 23 septembrie 2020


Articole înrudite