În Galaţi se poate spune că s-a întâmplat un fapt ce ţine de magia neagră dacă, din păcate, nu ar fi vorba doar de haos. Un gălăţean în vârstă de 78 de ani a reuşit performanţa de a fi mort, de 10 ani, dar şi de a lua pensie, de a vota, toate acestea deşi, la Evidenţa Persoanei, figurează ca decedat. Greşeala, ce-i drept, îi aparţine unui poliţist, acum pensionar, de la Bucureşti.
Bărbatul povesteşte că a aflat totul la 6 ani de la presupusul deces. „În 2010 medicul de familie mi-a spus că el nu îmi mai poate da reţete fiindcă sunt mort. Cum să fiu eu mort? M-am dus atunci la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. E adevărat, în bazele lor de date eram... mort. Le-am arătat greşeala şi am fost şi la Evidenţa Populaţiei. Şi acolo eram mort, încă din 2004. Aşa am aflat că o persoană cu numele şi datele mele a fost declarată moartă de un poliţist, ieşit acum la pensie, de la Secţia 13 Poliţie sector 3 Bucureşti. De acolo s-au transmis datele la Primăria Sector 3 Bucureşti, unde cică m-ar fi îngropat din banii Primăriei. Şi aşa datele greşite au ajuns în Galaţi. Dar e de mirare, că pensia am luat-o mereu. În plus, mi-am schimbat permisul de conducere tot în 2010, după ce am aflat că sunt «mort». Culmea e că la Permise eram viu. Acum, ce să mai zic? Nu vreau decât să se repare greşeala. Că îmi zice şi fata mea să repar totul, altfel, cine ştie, când chiar o să mor nu o să îmi dea nimeni certificat de deces”, povesteşte Ion Comişan.
Primăria Galaţi confirmă că în bazele de date ale Evidenţei Populaţiei Ion Comişan e mort. „Am făcut verificări la instituţiile abilitate judeţene şi municipale. Figura mort. Acum pot să spun unde a fost eroarea. Primăria Sectorului 3 al Capitalei are obligaţia de a remedia eroarea şi din câte cunoaştem noi se poate face printr-o simplă notificare”, a declarat Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.
La Casa de Pensii Galaţi, omul e viu şi a fost mereu aşa. „Am verificat şi noi la Evidenţa Populaţiei şi într-adevăr este decedat, dar la noi în baza de date nu este decedat. Nu înţeleg de ce”, spunea Denis Aramă, director al Casei de Pensii Galaţi.
La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Ciomişan este acum viu. „La noi acum este în regulă, este asigurat. Datele de evidenţă le primim periodic de la Casa de Pensii. Nu ştiu ce a fost înainte. Dacă apar erori aşa cum e şi în acest caz, medicul de familie e cel care ne anunţă şi remediem defecţiunea”, a declarat Elena Vrabie, directorul CJAS Galaţi.
Rămâne de văzut dacă Ion Comişan va fi „înviat” de autorităţile care l-au „omorât” pe hârtie, evident, din greşeală.