26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii de familie, neplătiţi de minister! Risc de închidere a cabinetelor sau de oferit doar servicii contracost
Medicii de familie, neplătiţi de minister! Risc de închidere a cabinetelor sau de oferit doar servicii contracost

Medicii de familie din întreaga ţară nu şi-au primit toţi banii, este vorba de venitul cabinetului, cel din care fac toate plăţile nu doar salariile. Nu au primit banii integral nici pe luna octombrie. Ministerul de Finanţe nu a virat toţi banii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar aceasta nu a putut cum să livreze către casele judeţene banii pentru medicii de familie, mai exact veniturile cabinetelor medicilor de familie. „Situaţia este foarte gravă pentru că noi în luna octombrie trebuia să primim banii, am primit săptămâna trecută, nu mai ştiu, o parte, doar 60 la sută din venituri şi suntem în 8 decembrie, săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, iar noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Aceşti bani nu sunt ai mei, sunt ai cabinetului din care se fac plăţile salariaţilor, din care se plătesc gazele, lumina, chirie, redevenţă. Suntem falimentari. Asistentul nu are nicio vină că nouă nu ne virează banii şi muncesc fel ca noi. I-am plătit din bugetul propriu, din economii. Dacă e să iau în mare ce mi-ar datora, fiecare cabinet medical are un buget propriu, ar fi în jur de 40-45 de mii per cabinet, dar nu sunt banii doctorului, sunt banii cabinetului din care se fac toate plăţile inclusiv impozitele. Hotărârea noastră la nivel naţional, mâine şi poimâine mai aveam câteva întâlniri, este să punem lacăt pe cabinete ori venim la cabinet şi asigurăm strict urgenţele fără a intra în reacţie cu CJAS adică nu eliberăm reţete compensate, bilete de trimitere, concedii medicale. Exceptând urgenţele doar contracost şi contracost consult pacientul, dar nu îi pot elibera nimic, deci reţete contracost, bilete de trimitere doar simple. Nu ne dorim să ajungem în această situaţie, dar ceva trebuie făcut deoarece nu avem niciun orizont de timp când se va rezolva problema“, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele patronatului Medicilor de Familie, filiala Galaţi.
Este un stres şi pentru angajaţii cabinetelor. „Luna trecută banii întregi, salariul, i-am primit de la domnul doctor din bugetul dumnealui personal. Din buzunarul dumnealui, dar nu aşa cum ar fi trebuit să vină normal de unde ne luăm de fapt salariul. Luna această e şi luna cadourilor, dar din păcate nu e niciun semn că lucrurile ar merge spre bine. Trăim cu speranţa că poate se va rezolva“, a spus Mihaela Şerban, asistent medical cabinet medic de familie.
Nici pacienţilor care şi aşa se luptă cu problemele cauzate de lipsa medicamentelor mai ales a celor ieftine sau cu întârzierile cauzate de eternele şi permanentele probleme ale sistemului unic informatic prin care se validează şi reţetele compensate, nu le vine a crede că ar putea ajunge şi în situaţia să nu mai beneficieze de serviciile gratuite. Asta chiar dacă înţeleg că nimeni nu poate munci neplătit. „Noi am cotizat, avem peste 30 de ani şi am plătit pentru asta. Dacă ar trebui să plătim şi la medicul de familie şi reţeta nu ne-am descurca din pensie. Venim şi lunar pentru că avem boli cronice. Mai sunt şi întârzeri că nu merge sistemul, aşteptăm că e uneori oprit, în plus nu găsim medicamentele, nu le găseşti pe alea mai ieftine. Deci dacă ar trebui să plătim şi aceste servicii nu m-aş ajunge, de unde să plătesc“, spunea o pacientă. În alte cazuri însă unii preferă să nu mănânce, dar să aibă medicamnre şi servicii medicale. „Sănătatea e mai presus de orice, mai bine nu ai ce mânca, dar plăteşti pentru medicamente şi consultaţii. Chiar dacă am plătit asigurări nu îmi permit să mor”, a spus alt pacient. În următoarele două zile se va decide la nivelul Patronatului Naţional al Medicilor de Familie exact ce măsuri vor lua medicii neplătiţi.


Articole înrudite