16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Localităţile din judeţul Galaţi primesc bani pentru cadastrarea proprietăţilor
Localităţile din judeţul Galaţi primesc bani pentru cadastrarea proprietăţilor

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi a încheiat contracte de finanţare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 48 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din cele 52 eligibile. Suma totală alocată pentru înscrierea proprietăţilor din judeţul Galaţi în evidenţele de cadastru şi carte funciară, în anul 2021, este de 7.680.000 lei. Lucrările de cadastru general se desfăşoară în cadrul celei de-a şaptea etape de finanţare a Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF). Deschiderea cărţilor funciare este gratuită pentru cetăţeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Galaţi.

Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat deja contracte de finanţare cu OCPI Galaţi. Este vorba despre edilii din 48 de localităţi din judeţul Galaţi: Bălăbăneşti, Bălăşeşti, Băneasa, Bereşti, Brăhăşeşti, Cavadineşti, Cerţeşti, Corni, Corod, Cosmeşti, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Drăguşeni, Folteşti, Galaţi, Ghidigeni, Gohor, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Movileni, Nămoloasa, Negrileşti, Nicoreşti, Oancea, Pechea, Piscu, Poiana, Priponeşti, Rădeşti, Rediu, Scânteieşti, Schela, Slobozia Conachi, Smârdan, Smulţi, Suceveni, Suhurlui, Târgu Bujor, Tecuci, Ţepu, Tudor Vladimirescu, Tuluceşti, Umbrăreşti şi Vlădeşti.

Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanţare cu OCPI Galaţi trebuie să găsească prestatori până la data de 01 octmbrie 2021. ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate. În anul 2021, fiecare UAT poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
În prezent, din totalul de 65 UAT-uri din judeţul Galaţi, au fost cadastrate în proporţie de sută la sută 4 comune (Matca, Valea Mărului, Băleni şi Vârlezi), iar în alte 52 localităţi se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.
PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar şi din bugetul local al primăriilor.


Articole înrudite