Vineri, în şedinţa CL Galaţi a fost revocată hotărârea de suspendare a furnizării agentului termic în municipiul Galaţi (HCL 157/12.04.2017, blocată din cauză că prefectul judeţului a atacat-o în contencios administrativ). CL a adoptat şi o altă hotărâre privind „stabilirea situaţiei deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termica în sistem centralizat”. Totodată, CL Galaţi a mai adoptat şi o hotărâre privind acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, anulând HCL 158 din aprilie care se referea la acelaşi lucru. Cu excepţia celor 7 consilieri locali PNL (în frunte cu Nicuşor Ciumacenco, fost viceprimar PSD în perioada în care Apaterm încă acumula datorii neachitate către CET – situaţie care a condus la falimentarea Apaterm şi intrarea în insolvenţă a CET-ului), restul aleşilor locali au votat cele trei proiecte de hotărâre.
Prezent la şedinţa de CL, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a spus că nu se antepronunţă cu privire la noile hotărâri de CL, ci "aştept redactarea lor şi trimiterea lor la Prefectură, unde se va analiza dacă acestea respectă sau nu legea".
În maxim 2 săptămâni ar putea fi daţi banii pentru dosarele depuse
Modificările aduse astăzi proiectelor de hotărâre dau posibilitatea ca cei peste 3.000 de oameni care deja au depus cereri la Primărie pentru a încasa ajutorul de 3.000 de lei să poată încasa efectiv aceşti bani în termen de maxim două săptămâni, iar restul gălăţenilor, care, de la atacarea în intanţă a HCL 157 nu au mai continuat demersurile pentru debranşare să îşi reia intenţiile.
“Dosarele depuse până acum sunt luate în calcul, e posibil să mai fie nevoie de un act în plus, pentru că noul regulament e uşor adaptat faţă de cel vechi, dar după redactarea hotărârilor de CL, hai să spunem în maxim 2 săptămâni, oamenii îşi vor primi banii. Dacă va fi sau nu nevoie de completarea dosarelor, toţi cetăţenii vor fi contactaţi”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
Se va da căldură la iarnă?!
Noutatea este însă că edilul spune acum că la iarnă se va porni sistemul de încălzire centralizată, o informaţie de care, până acum, nici nu amintea, sau la care se referea extrem de evaziv. “Am luat decizia stabilirii situaţiei deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termica în sistem centralizat. Nu e o situaţie de urgenţă, este o situaţie deosebită, sunt diferenţiate. Deci CL a luat la cunoştinţă de incapacitatea Calorgal de a furniza apa caldă, urmând ca pe timpul verii să putem ajuta cetăţenii să devină independenţi să îşi asigure apa caldă, iar dacă vor asigura şi căldura pe timpul iernii cu atât mai bine”. Pe de altă parte, gălăţenii care nu vor putea sau nu vor vrea să se debranşeze nu vor rămâne la iarnă în frig, spune primarul Ionuţ Pucheanu: “Cei care nu vor reuşi să se debranşeze şi să devină independenţi sau este opţiunea lor de a mai rămâne o iarnă în sistem centralizat, ne vom îngriji şi de aceşti cetăţeni. Încercăm ca la iarnă să dăm drumul la acest sistem, mai ales pentru că am fost aruncaţi cu aproape 2 luni în urmă (din cauza blocării HCL 157 în instanţă) şi suntem în postura să nu mai putem să ne batem cu pumnul în piept că toţi gălăţenii vor reuşi, până la iarnă, să aibă sisteme alternative de apă caldă şi căldură. Deci, din dorinţa ca nimeni să nu mai sufere la iarnă de frig, de săptămâna viitoare intrăm în tratative pentru ca Primăria să se îngrijească să aibe tot ce e nevoie la dispoziţie pentru a se furniza agentul termic în sistem centralizat”. Primarul a adăugat: "Deja am avut o discuţie cu directorul de la Electrocentrale pentru a vedea care e minimul de agent termic pe care ni-l pot furniza, astfel încât nici noi să nu înregistrăm pierderi foarte mari".