Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi a dat startul vineri, 21 septembrie 2018, pentru lucrările de construcţie a noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi ce se va ridica pe o suprafaţă de aproximativ 4.000 mp, în Parcul Rizer. Investiţia va fi făcută din bugetul local al judeţului Galaţi şi se ridică la peste 21 milioane de lei. Firma care va realiza clădirea este din Bucureşti, Midanne Invest Grup SRL, care are ca subcontractant societatea Termhidro SRL din Brăila. ”Este un moment deosebit pentru cultura gălăţeană. Am demarat lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, un proiect de suflet pentru mine. Edificiul în sine va fi o operă de artă, cu săli de expunere, laboratoare pentru conservarea şi restaurarea obiectelor de artă, ateliere de lucru, depozite, un amfiteatru multimedia cu 185 de locuri şi o bibliotecă. Vom avea cel mai modern şi mai frumos spaţiu muzeal din România. Valoarea investiţiei se ridica la 4.526.000 euro”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
Galaţiul a avut încă din 1967 primul muzeu de artă contemporană românească
Inaugurat în anul 1967, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi este primul muzeu de artă contemporană românească şi a fost conceput astfel încât să prezinte cele mai noi tendinţe ale fenomenului plastic, destinaţie pe care şi-o păstrează şi astăzi. Aproximativ 400 de lucrări existente în sălile de expunere şi în aer liber, în parcul muzeului, constituie o selecţie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, de aproape 7.000 de lucrări. Muzeul deţine şi o valoroasă colecţie de artă modernă românească, secolul XIX şi XX., printre care cinci peisaje de Nicolae Grigorescu. Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi organizeză expoziţii temporare româneşti şi străine dar şi alte manifestări diverse dedicate iubitorilor de artă: proiecţii de filme, concerte de jazz, de muzică clasică, lecţii de istoria artei, de educaţie estetică, etc.
Proiect futurist al arhitectului Dan Ujeucă, premiat de Ordinul Arhitecţilor
"Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se arată în documentaţia proiectului aprobat de către consilierii judeţeni, încă de la începutul acestui an. Proiectul a fost realizat în 2008 şi a fost premiat de către Ordinul Arhitecţilor, până în 2016 a fost uitat prin sertare le Consiliului Judeţean, în prezent Muzeul de Artă Vizuală fiind ”îngrămădit” într-un spaţiu restrâns, la parterul unui de bloc.