Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi atrage atenţia asupra importanţei respectării prevederilor legislative privind combaterea buruienii ambrozia conform Legii nr. 62/2018 cu modificările şi completările aduse de Legea nr. 129/2020.
Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Creşte spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute, dar şi în grădini şi parcuri neîngrijite, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.
Pericolul mare pe care îl reprezintă extinderea acestei specii nu este concurenţa ei cu plantele de cultură ci efectul deosebit de grav asupra sănătăţii oamenilor, cauzat de polenul produs în perioada înfloririi (peste 20 grame). Alergiile cauzate de polenul acestei plante pot să apară chiar şi după 24-48 de ore după ce persoanele sensibile au intrat în contact cu polenul plantei.
Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii, unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozie, au obligaţia distrugerii buruienii ambrozia şi să informeze în scris autoritatea administraţiei publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.
Măsurile recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz. Aceste măsuri se vor aplica periodic, în special în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescente, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia, respectiv sfârşitul lunii octombrie.
Potrivit Legii nr.62/2018 constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţie şi ai bazinelor piscicole.
Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legale, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu. Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiilor publice locale se verifică de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor legale în acest sens, informează APM Galaţi.
Astfel, în primă fază, în luna mai a fiecărui an, aceste comisii trebuie să identifice terenurile pe care creşte ambrozia, să centralizeze aceste date şi să le trimită către prefecturi. Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie-31 octombrie, se trece la amenzi. Persoanele fizice pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, iar cele juridice cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Singurii care nu vor fi sancţionaţi vor fi bătrânii sau cei care suferă de o boală şi nu au posibilitatea să-şi cureţe terenurile de ambrozie. Pentru ei, vor face această activitate primăriile.