22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Judeţul Galaţi, pe primul loc în ţară după numărul de locuinţe şi terenuri cadastrate
Judeţul Galaţi, pe primul loc în ţară după numărul de locuinţe şi terenuri cadastrate

Peste 20 de primari de comune din judeţul Galaţi, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, directorul OCPI Galaţi, Romeo Scarlat, dar şi preşedintele – director general al ANCPI, Radu-Codruţ Ştefănescu, au participat, la sediul Consiliului Judeţean Galaţi, la o dezbatere cu privire la Programul Naţional de Cadastru si Carte Funciară. ”Programul Naţional de Cadastru si Carte Funciară, proiect derulat de Guvernul României, este unul dintre cele mai importante programe care se derulează la nivel national, de inregistrare gratuită a imobilelor şi de realizare a cărţilor funciare. Astfel, creşte siguranţa proprietăţii cetăţenilor, se reduc costurile tranzacţiilor imobiliare, iar proiectele de infrastructură pot fi implementate mult mai repede. Avem si un motiv de mândrie - Galaţiul se află pe primul loc la nivel naţional după numărul de locuinţe şi terenuri pentru care s-a realizat cadastrarea. Bugetul acestui program amplu de cadastrare a imobilelor şi terenurilor din România este de peste 1,2 miliarde de euro”, a spus Costel Fotea.

Aproape 24.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii imobilelor din nouă comune din judeţul Galaţi, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susţinut de Guvernul României. Lucrările de cadastru general au fost finanţate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi. Noile cărţi funciare au fost predate primarilor celor nouă comune de către Radu-Codruţ ŞTEFĂNESCU, preşedintele – director general al ANCPI. Primarii care au primit cărţile funciare, cu această ocazie, sunt din localităţile: Rădeşti, Bereşti, Jorăşti, Tudor Vladimirescu, Cuca, Cudalbi, Barcea, Vlădeşti şi Vârlezi, comună cadastrată integral. Lucrările, începute în intervalul 2017 - 2018, s-au desfăşurat pe o suprafaţă de 20.421 de hectare.

În prezent, din totalul de 65 de UAT-uri din judeţul Galaţi, patru (Matca, Valea Mărului, Băleni şi Vârlezi) sunt cadastrate în proporţie de sută la sută. De asemenea, sunt finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor din 292 de sectoare cadastrale din 45 de UAT-uri. Pentru aceste lucrări ANCPI a plătit peste 6 milioane de lei. În alte 57 de UAT-uri se desfăşoară lucrări de cadastru general, atât la nivelul întregului UAT, cât şi pe sectoare cadastrale (parţial), pentru care sunt alocate peste 12 milioane de lei.

 

În anul 2019 vor fi finanţate lucrări de peste 6,5 milioane de lei, pentru 44 de UAT-uri

 

Totodată, nouă comune din judeţul Galaţi vor fi cadastrate integral cu fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Pentru primele şase (Şendreni, Iveşti, Vânători, Frumuşiţa, Bereşti-Meria şi Munteni) ANCPI a iniţiat deja procedura de licitaţie. Pentru celelalte trei UAT-uri (Barcea, Independenţa şi Lieşti) procedurile de achiziţie vor începe în luna septembrie. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Programul Naţional de Cadastru si Carte Funciară este unul dintre cele mai importante programe care se derulează la nivel national, de inregistrare gratuită a imobilelor şi de realizare a carţilor funciare. Astfel, creste siguranţa proprietaţii cetăţenilor, se reduc costurile tranzactiilor imobiliare, iar proiectele de infrastructură pot fi implementate mult mai repede. Avem si un motiv de mandrie - Galatiul se află pe primul loc la nivel naţional după numarul de locuinţe şi terenuri pentru care s-a realizat cadastrarea. Bugetul acestui program amplu de cadastrare a imobilelor şi terenurilor din România este de peste 1,2 miliarde de euro.


Articole înrudite