Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a dat un ordin prin care numărul de elevi în clasele a IX-a, începând din anul şoclar 2021-2022, se va reducebde la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional şi de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.
Anunţul a fost făcut joi, 21 ianuarie 2021 -» citește AICI. Ce nu se spune însă este că toate inspectoratele şcolare din ţară au avut ordin neoficial să reducă numărul de clase a IX-a pentru anul şcolar 2021-2022, motivat de faptul că a scăzut populaţia de vârstă şcolară. De aici a început nebunia. Cel puţin la Galaţi, surse din mai multe şcoli din Galaţi ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că totul se face pe ascuns, fără transparenţă, fără consultare cu profesorii, iar de consultare cu părinţii şi elevii nici numai poate fi vorba. Multe dintre şcoli au aflat de tăierea unor clase din Sistemul Informatic de Management al Şcolarităţii (SIMS). Majoritatea au reclamat faptul că unele clase au fost tăiate fără un criteriu clar, fără o analiză şi fără a da ocazia şcolilor cărora li s-au tăiat clasele să-şi susţină cauza. Drept pentru care, o mare parte a şcolilor au făcut sesizări la Ministerul Educaţiei.
Din surse demne de încredere am aflat că, în judeţul Galaţi, era vorba despre tăierea a 26 de clase. Însă la doar 2-3 zile de la intrarea în vigoare a ordinul ministrului Educaţiei privind numărul de elevi din clase, a venit, tot neoficial, vestea că nu se mai umblă la numărul de clase deocamdată. Este drept că proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2021-2022, au ca termen de transmitere către Minister data de 1 februarie 2021, iar până atunci se pot întâmpla multe.
Biroul de Relaţii Publice al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi ne-a declarat oficial că într-adevăr numărul de clase a IX-a va rămâne acelaşi la nivelul judeţului Galaţi şi că micşorarea numărului de clase avută în vedere iniţial, nu se mai aplică. Trebuie menţionat şi faptul că eventuala scădere a numărului de clase a IX-a conduce, implicit, şi la reducerea de norme didactice, iar despre această situaţie, Inspectoratul Şcolar nu a comunicat nimic profesorilor, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe, unde inspectorii şcolari generali au anunţat că situaţiile vor fi rezolvate prin mişcări specifice de detaşare sau de completare a normei didactice.