Locatarii blocului B8, unde crăpăturile în apartamente şi în jurul blocurilor au devenit un mod de viaţă, sunt în continuare speriaţi. Aşa stau de 11 zile de când au apărut crăpături în apartamente, la exteriorul blocurilor, dar şi în asfaltul din jur. De zile întregi oamenii îşi văd pereţii acoperiţi de crăpături fine, uşile nu se mai închid, iar unora nici apa din baie nu li se mai scurge. "Nu ştiu dacă sunt mai mari, dar cred că una acolo în colţ e mai lată. Nu se închid uşile, în jur, la exterior, blocul se crapă. Nu mai ştim ce să facem. Nu vrem să plecăm, oricum nu la apartamentele date de Primărie. Dar, la câtă tehnologie este cred că se găseşte o soluţie să se facă reparaţii fără să fim mutaţi. Stăm cu stresul mutării, asta ne mănâncă sănătatea", spunea Alla Viliavskaia, o locatară din bloc.
Alţi vecini chiar îşi strâng lucrurile şi se pregătesc, din moment, în moment, să plece. "Am strâns din casă, stăm cu lucrurile împachetate. De frică, normal, de frică va trebui cred să plecăm, deşi nu vrem. Nu ştiu, în Micro 17 nu ne ducem, dar vom închiria ceva", spunea o altă locatară. Uşile care nu se închid, blocul care se deplasează la exterior, ba chiar apa din căzi care nu mai curge în totalitate deoarece blocul s-a deplasat, le mănâncă zilele. Cel mai greu însa este să suporte aşteptarea. Vor un răspuns de la autorităţi ca să poată şti daca trebuie să se mute sau nu. Mai ales vor să ştie dacă acea avarie la conducta de apă, din cauza căreia ar fi apărut totul, este într-adevăr cauza necazurilor lor. Unii nu înteleg de ce, deşi în zonă se continuă investigaţiile necesare expertizelor, una dintre crăpăturile din asfalt a fost total acoperită. Foarte mulţi se plâng că în acest moment munca lor de o viaţă este egală cu 0 după problemele apărute. Dacă ar vrea să se mute şi să plece nu le-ar mai cumpăra nimeni casele la preţul real.
Ionuţ Pucheanu: ”În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem”
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că fenomenul de tasare de la B8 este sub supraveghere permanentă. ”De mai bine de o săptămână monitorizăm situaţia. Nu este nici cea mai gravă, nici cea mai bună. Pare că solul şi blocul tind să se stabilizeze. Nu va mai fi la fel ca înainte şi nu e nici primul şi nici ultimul bloc, din păcate, la nivelul Galaţiului care a suferit sau va suferi din cauza unor astfel de tasări. Este un bloc construit înainte de cutremurul din 1977 şi care nu îndeplineşte normativele de construcţie. În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem. Am început forajele de mai bine de o săptămână şi le mulţumesc pe această cale firmei de la Iaşi care a înţeles gravitatea situaţiei şi a venit imediat. (...) Întradevăr se pare că au găsit un teren extrem de îmbibat cu apă, încă aşteptăm un raport final”, a declarat edilul care a mai precizat că de câteva zile analizează situaţia şi un specialist în structurile de construcţii tot de la Iaşi care să constate cât de afectată e structura blocului şi ce măsuri se impun. De asemenea, municipalitatea a anunţat că şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a elaborat un plan de măsuri ce a fost înaintat Primăriei şi care este urmat pas cu pas. Primarul Galaţiului a dezvăluit şi faptul că firmele de specialitate din Galaţi, care ar fi putut analiza situaţia în locul celor de la Iaşi au refuzat aceste lucrări de aceea primăria a fost nevoită să apeleze la specialişti din alte oraşe, societatea Proexrom SRL Iaşi fiind cea care a realizat studiile geotehnice, iar Proconrim SRL Iaşi va realiza expertiza structurală.