23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Investiţie-record la Galaţi: 1 miliard de euro pentru modernizarea combinatului Liberty Galaţi
Investiţie-record la Galaţi: 1 miliard de euro pentru modernizarea combinatului Liberty Galaţi

Combinatul siderurgic de la Galaţi intră în linie dreaptă sub noul patronat după ce, timp de 100 de zile, activitatea companiei din ultimii ani a fost luată la puricat în cadrul unei analize strategice. În cadrul unei conferinţe de presă, director general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, a anunţat că, în urma finalizării acestei analizei, Alianţa GFG a decis ca în următorii 10 ani să investească 1 miliard de euro pentru transformarea Liberty Galaţi într-un campion regional în producţia de oţel de înaltă calitate şi începerea călătoriei sale spre neutralitatea amprentei de carbon.

Programul de investiţii pe zece ani include planuri pentru modernizări majore la capacităţile de turnare, laminoare şi liniile de acoperire, precum şi planuri privind instalarea unui Cuptor cu Arc Electric, pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon şi dependenţa de resursele naturale importate. Nu în ultimul rând, combinatul de la Galaţi îşi va regenera procesele de turnare şi cele de laminare şi va investi, de asemenea, în noi linii de zincare şi de acoperire organică. Aceastea vor facilita dezvoltarea unui portofoliu sporit de produse plate şi lungi, pentru a creşte cota de piaţă în regiune şi a urca nivelul de producţie până la 4 milioane de tone pe an, în timp. În prezent, combinatul produce circa 2 milioane de tone pe an.

Fabrică de var, turbine eoliene și panouri solare

În plus, se are în vedere în planul de investiţii pe termen scurt şi construcţia unei fabrici de var care se va aproviziona cu materie primă de la mina de calcar de la Mahmudia, aceasta fiind o subsidiară a combinatului gălăţean. De asemenea, Liberty Galaţi şi-a propus să investească şi în producerea de energie regenerabilă, prin amplasarea pe platforma siderurgică a unor turbine eoliene şi panouri solare, fapt ce va duce la reducerea consumului de energie electrică din sursele clasice, având ca efect reducerea costurilor de producţie, dar şi reducerea emisiilor de carbon.

„Avem acum un plan clar de transformare pe termen lung, care nu numai că ne va ajuta să contracarăm condiţiile de piaţă nefavorabile pe termen scurt, ci ne va şi permite să fim un partener preferat pentru clienţi şi furnizori, să ne întărim cota de piaţă locală şi să ne reducem amprenta de carbon. Ne-am propus să devenim «nava amiral» a Liberty în producţia de laminate plate“, a declarat Bogdan Grecu, director general al Liberty Galaţi.

Comentând anunţul, Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Alliance, a spus: „Prin acest pachet investiţional substanţial, pregătim Liberty Galaţi pentru a deveni un campion regional în producţia de oţel, precum şi începutul călătoriei către ţinta de a avea emisii neutre de carbon pe care ne propunem să o atingem până în anul 2030. Atenţia noastră se concentrează asupra implementării modernizărilor de echipamente care ne vor îmbunătăţi spectaculos oferta de produse, ne vor reduce impactul asupra mediului şi vor permite o mai mare flexibilitate operaţională, prin planurile noastre de instalare a unui Cuptor cu Arc Electric. Strategia noastră va asigura competitivitatea şi sustenabilitatea Liberty Galaţi pe termen lung, astfel încât să poată reinvesti şi continua să furnizeze locuri de muncă la nivel local, pentru generaţiile următoare. Avem o mare încredere în angajamentul Guvernului României de a ne ajuta să dezvoltăm şi mai departe Combinatul şi să oferim beneficii economice angajaţilor, comunităţilor locale şi - la nivel extins - României“.

Reamintim că fostul combinat SIDEX Galaţi a fost achiziţionat la începutul lunii iulie 2019, împreună cu alte şase unităţi siderurgice importante şi cinci centre de servicii din şapte ţări europene de la ArcelorMittal. Acordul de 740 milioane euro a făcut din Liberty Steel Group unul dintre primii zece producători de oţel la nivel mondial, cu excepţia Chinei, cu o capacitate de laminare totală de peste 18 milioane de tone care acoperă o gamă largă de produse finite. Liberty Steel Group face parte din Alianţa GFG, o grupare internaţională de întreprinderi şi investiţii deţinută de Sanjeev Gupta şi familia sa. Alianţa este structurată în trei piloni industriali de bază; Liberty Steel Group, ALVANCE Aluminium Group şi SIMEC Energy Group.

Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forţă de muncă de 7.500 de oameni şi o capacitate de producţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel pe an care deserveşte clienţi din domenii precum: construcţii, naval, petrolier şi gaze, precum şi producţia de energie regenerabilă.


Articole înrudite