Doi gălățeni, în vârstă de 86 și 76 de ani, care aveau aritmii cardiace au fost supuși la Spitalul de Urgență Galați, în premieră pentru zona noastră, la intervenții chirurgicale prin care li s-au montat stimulatoare cardiace. O procedură pentru care, până acum, ar fi trebuit să fie transferați la spitale din Iași sau București.
Echipa operatorie a fost coordonată de prof. dr. Dan Dobreanu, coordonatorul Programului Național de Implant Stimulatoare și Defibrilatoare Cardiace și șeful Clinicii de Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu Mureș, dar intervenția a fost realizată de medicul gălățean Luiza Nechita.
"Este nevoie de astfel de centre, pentru că patologia căreia i se adresează implantul de stimulatoare cardiace este o patologie cu risc vital imediat. Asta înseamnă că este o categorie de pacienți pentru care ar trebui să se intervină în decursul minutelor pentru a nu fi pierduți. De aceea, transferarea pacientului către un centru la distanță de sute de kilometri devenea extrem de dificilă și, din punctul acesta de vedere, îndrăznesc să spun că, pentru zona de cardiologie intervențională, Galațiul a devenit un pol local, pentru că aici deja se pot adresa pacienți din câteva județe înconjurătoare, unde nu există centre și, ca urmare, va exista posibilitatea ca pacientul să ajungă nu unde se poate, ci în centrul cel mai apropiat, unde i se poate salva viața. Vreau să menționez și faptul că dr. Luiza Nechita face parte din prima generație de medici pregătiți în cadrul unui program național de pregătire în ce privește stimulatoarele cardiace. Deshiderea unei artere închise a inimii trebuie să se facă în maximum 90 de minute după ce a început durerea, și imaginați-vă ce înseamnă ca un asemenea pacient să trebuiască să ajungă de la Galați la București sau la Iași, pe infrastructura rutieră care există în momentul de față. De aceea e important să aveți un astfel de centru aici, pentru că timpul de intervenție decide între viață și moarte sau dintre un pacient recuperat complet și unul care nu va mai putea munci, care va trebuie pensionat", a precizat prof. dr. Dan Dobreanu, coordonatorul Programului Național de Implant Stimulatoare și Defibrilatoare Cardiace și șeful Clinicii de Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu Mureș.
Posibilitatea ca acest lucru să se întâmple la Galați se datoreazaă implicării Consiliului Județean Galați care a asigurat fondurile necesare dotarii ce presupune o astfel de intervenție.
"O felicit pe doamna doctor Luiza Nechita. Ceea ce s-a întâmplat azi e un lucru pe care gălățenii îl așteaptă de foarte mult timp. CJ a alocat bani și va mai aloca bani pentru a asigura montarea acestor stimulatoare cardiace până la sfârșitul anului. Vreau să le mulțumesc medicilor, pentru că, datorită lor, Galațiul a devenit astăzi unul dintre puținele centre din zonă care montează stimulatoare cardiace. De la Iași și până la București, suntem singurul centru care montează astfel de stimulatoare cardiace. În cel mai scurt timp, alături de doamna doctor Luiza Nechita, care montează stimulatoare cardiace, și de domnul doctor Marinescu, care montează stenturi, vor veni alți doi medici, unul specializat pentru montarea de stimulatoare cardiace, iar celălalt pentru montarea de stenturi. Așteptăm să se alături echipei deja existente la Galați, pentru că cei doi medici de acum nu vor putea face față tuturor urgențelor medicale care vor apărea", a precizat președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Medicul cardiolog gălățen în mâinile cărora își pun efectiv oamenii inimile explică intervenția.
"Astăzi, s-a realizat cu succes implantul a două stimulatoare cardiace permanente pentru doi pacienți cu aritmii simptomatice, pentru care această intervenție este una necesară și salvatoare de viață. Sperăm ca pe viitor să reușim să creăm la Galați un centru cu experiență în realizarea acestor proceduri medicale a stimulatoarelor cardiace și să nu mai fim nevoiți să-i punem pe pacienți pe drumuri, către centre medicale aflate la distanță, cu riscul pierderii vieții lor pe parcurs, până ajung acolo. Din păcate, aceasta este o boală în care implantul de stimulator cardiac este singura soluție. Am avut emoții, dar pentru că l-am avut alături pe domnul profesor Dobreanu, emoțiile au fost mult reduse. Cele două proceduri au decurs în mod normal, nu au fost complicații sau situații neprevăzute și sper ca și evoluția lor să fie favorabilă. Recuperarea durează în jur de patru săptămâni, iar după această perioadă pacientul își poate relua activitățile", a precizat dr. Luiza Nechita, medic cardiolog.
Nu este deloc mic numărul gălățenilor care aveau și au nevoie de o astfel de procedură.
"Numărul pacienților cu asemenea patologie este destul de mare, iar noi am fost nevoiți, până acum, să-i trimitem către alte centre, după temporizarea cazului. De obicei, îi trimiteam către centrul de la Iași sau de la București", a explicat dr. Teodor Chiscăneanu, șeful secției Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Galați.
Prin acesată intervenție, Galațiul a pășit în rândul centrelor medicale de chirurgie intervențională cardiacă.