05 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În Galaţi, un singur spital administrează tratamentul cu anticorpi monoclonali
În Galaţi, un singur spital administrează tratamentul cu anticorpi monoclonali

Ministerul Sănătăţii a repartizat pe data de 2 noiembrie 2021, un număr de 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2. Un singur spital din Galaţi a primit 100 de doze, acesta fiind Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi.
În luna octombrie, două spitale din Galaţi primiseră acest tratament, alături de Spitalul de Boli Infecţioase fiind şi Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti”, însă la repartiţia dozelor de la începutul lunii noiembrie, spitalul militar nu a mai primit nici măcar o doză de anticorpi monoclonali.
În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluţie perfuzabilă se administrează pacienţilor cu forme uşoare şi medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen şi care au factori de risc semnificativi pentru evoluţia severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.
Conform recomandărilor Comisiei de boli infecţioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienţilor, după o prealabilă evaluare clinico-biologică care poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie care, mai apoi, îndrumă pacienţii pentru administrare în spital.
Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite de către specialiştii comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii şi sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2 publicat în Monitorul Oficial nr 978 din 13 octombrie 2021.
„Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele uşoare şi medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o şansă pentru noi să mai atenuăm internările în secţiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate şi reprezentanţilor MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel şi la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea şi îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.


Articole înrudite