26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În Galaţi, 437 de părinţi au refuzat vaccinarea antirujeolică
În Galaţi, 437 de părinţi au refuzat vaccinarea antirujeolică
De la debutul epidemiei de rujeolă în România (februarie 2016), numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la sfârşitul lunii iulie (21.07.2017) este de 8246, din care 32 de decese (8 în jud. Timiş, 7 în jud. Dolj, 6 în jud Arad, 3 în jud. Caraş Severin, 1 în Bucureşti, 1 în jud, Bihor, 1 în jud. Cluj, 1 în jud. Călăraşi, 1 în jud. Satu Mare, 1 în jud. Vaslui, 1 în jud. Mureş şi 1 în jud. Galaţi). Cauzele care au dus la această situaţie au fost legate de scăderea continuă a acoperirii vaccinale în ultimii 10 ani. Declinul a fost accentuat în ultimii 2 ani din cauza neprezentării părinţilor la medicul de familie, refuzul vaccinării şi lipsei periodice a vaccinului. 
În urma analizei situaţiei vaccinale la nivel naţional, judeţul Galaţi a fost menţionat printre judeţele fruntaşe în acoperirea vaccinală de peste 80%. Acest lucru s-a datorat eforturilor conjugate ale personalului din DSP Galaţi alături de reţeaua medicilor de familie şi reţeaua de asistenţă medicală comunitară. ”În acelaşi context se încadrează faptul că judeţului nostru i-au fost repartizate în două tranşe următoarele cantităţi de vaccin ROR: în luna mai 2070 doze şi în luna iulie 5720 doze (un total de 7790 doze vaccin ROR)” se arată într-un raport al DSP Galaţi.
Situaţia rujeolei în judeţul Galaţi până în 21.08.2017 arată astfel: numărul de cazuri înregistrate 76, din care 73 confirmate, 2 infirmate, 1 în curs de investigare.
În privinţa campaniei suplimentare de vaccinare RRO, în perioada 1 - 15 august 2017, numărul copiilor catagrafiati, eligibili la vaccinarea RRO se ridica la 5008. S-au înregistrat 437 de refuzuri, iar 809 copii au fost imunizaţi. Însă numărul copiilor neprezentaţi este destul de mare, ridicându-se la 2246.
DSP Galati are în stoc vaccin RRO pentru aproximativ 2 luni şi s-a solicitat Ministerului Sănătăţii suplimentarea cu încă  4000 doze. 
”Solicităm în continuare implicarea administraţiei publice teritoriale, a mediatorilor sanitari şi asistenţilor comunitari în depistarea copiilor neînscrişi si mobilizarea la vaccinare în colaborare cu medicii de familie. Transmiterea de informaţii pentru populaţie cu privire la campania suplimentară de vaccinare, prin intermediul media locală: 17 artricole, 4 interviuri TV, 18 interviuri şi imformaţii cu mesaj adecvat. Am dori să subliniem următorul aspect că, obligativitatea vaccinării (nu neapărat prin lege, dar printr-o continuă muncă de informare) este firească. Prin schema de vaccinare, în democraţie nu înţelegem libertatea de a nu te vaccina. Refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii nu are consecinţe doar asupra propriului copil. Un copil nevaccinat poate fi o victimă, dar poate deveni un focar pentru cei din jur. Astfel, o comunitate (şcoală, grădiniţă) are dreptul să refuze înscrierea în grup a copilului nevaccinat. Nimeni nu poate refuza dreptul celorlalţi la sănătate. Mentalitatea părinţilor care refuză vaccinarea copiilor îi poate condamna la izolare. În această situaţie, oricât nu ne-ar plăcea acest lucru, comunitatea are dreptul să decidă împotriva individului”, se arată în raportul DSP.

Articole înrudite