18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În ce investeşte Consiliul Judeţean Galaţi banii rămaşi din 2017
În ce investeşte Consiliul Judeţean Galaţi banii rămaşi din 2017

Veşti bune, anul are. Deşi, schimbările pe care le-a adus 2018 îi ingrijorează pe majoritatea cetăţenilor gălăţeni care vor trebui să scoată, începând de luna aceasta, mai mulţi bani din buzunare pentru plăţile facturilor, la gaze, pentru energia electrică, pentru taxe şi impozite şi pentru alte utilităţi, în privinţa dezvoltării proiectelor din comunitate ei pot să stea liniştiţi. Consiliul Judeţean Galaţi a ştiut să chivernisească banii şi a rămas la final de 2017 cu un excedent bugetar (bani necheltuiţi), mai exact cu suma de 30 milioane de lei. Acest excedent rezultă din faptul că s-au cheltuit mai puţini bani pe funcţionare, mai exact pe materiale şi pe salarii. În plus, anul acesta Consiliul Judeţean va avea şi mai mulţi bani pe care îi va putea folosi pentru dezvoltare şi pentru a duce la bun sfârşit proiectele începute. Asta, deoarece din bugetul alocat Consiliului Judeţean nu se vor mai duce bani pe salariile profesorilor şi personalului angajat din şcolile speciale, pentru că aceste plăţi vor fi făcute de Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratului Şcolar Galaţi.
”Anul trecut la începutul anului am luat din excedentul anului 2016, nouă milioane de lei pe care i-am direcţionat către Dezvoltare, iar acum din excedentul lui 2017 practic am completat ce am luat la începtul lui 2017, cele nouă milioane de lei. Practic, Consiliul Judeţean a închis exerciţiul bugetar cu 30 milioane de lei excedent, excedent care nu vine din nerealizarea obiectivelor, ci din funcţionare. Practic, am cheltuit mai puţini bani pe funcţionare, pe materiale, pe salarii şi de aici vine acest excedent. Pe secţiunea de Dezvoltare, am alocat 14,7 milioane de lei în 2017 şi s-au cheltuit 13,06 adică peste 90% din suma alocată pentru dezvoltare a fost cheltuită. Banii care au rămas din excedent se vor duce în Dezvoltare pe anul următor. Practic, banii care au rămas se vor duce pentru construcţia Muzeului de Artă Vizuală, pentru spitalul de la Găneşti, pentru spitalul de la Infecţioase, pentru parcarea supraetajată de la Spitalul Judeţean Galaţi, pentru a asigura cofinanţare la proiectele de drumuri cu fonduri europene, pentru muzee, etc”, a precizat preşedintele CJ, Costel Fotea.

”Unii se speriau că bugetul va fi mai mic, însă este un buget mai bun”

Costel Fotea a mai precizat că: ”Bugetul pe 2018 este un buget bun pentru că în 2018 am primit aceeaşi sumă pe care am primit-o în 2017, la începutul anului cu menţiunea că plata salariilor pentru profesori şi personalul angajat din şcolile speciale va fi făcută de către Ministerul Educaţiei prin inspectoratul şcolar, asta înseamnă o cheltuială mai puţină la Consiliul Judeţean de aproximativ 5 milioane de euro. Sumă pe care o plăteşte Ministerul Educaţiei pentru şcolile speciale este de 5 milioane de euro. Suma alocată Consiliului Judeţean este de 175 milioane de lei. Cele 5 milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean le alocam pentru aceste şcoli. Practic, 20 milioane se duceau pe salarii.”

Unde vor merge banii, anul acesta

Gălăţenii se vor putea mândri cu o nouă construcţie pentru Muzeul de Artă Vizuală. Valoarea acestei investiţii se ridică la cinci milioane de lei, iar preşedintele CJ a ţinut să precizeze că în şedinţa de la finalul lunii acesteia, vor fi aprobaţi indicatorii tehnico- economici, urmând ca în februarie să fie demarată procedura de achiziţie pentru desemnarea unui constructor. Proiectul va fi susţinut din bugetul propriu, iar valoarea investiţiei se ridică la 4,8 milioane de euro. La capitolul investiţii proprii ale CJ intră şi centrul destinat persoanelor cu Alzeimer, centru amenajat în cartierul Port de CJ Galaţi, care a alocat pentru asta 2 milioane de lei (investiţie făcută în locul unui fost centru pentru minori, al Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi care ar putea fi dată în folosinţă în această toamnă), dar şi de extinderea spitalului de la Găneşti, lucrare necesară pentru respectarea condiţiilor europene de cazare a celor 140 de pacienţi internaţi acolo. Termenul de finalizare a lucrărilor de la Spitalul de la Găneşti este finalul lui 2019.
Aşadar, aşa cum a menţionat Costel Fotea în nenumărate rânduri, banii vor merge anul acesta mai mult pe sănătate şi cultură. Rămâne de văzut ce proiecte din cele menţionate vor fi finalizate şi ce proiecte noi ne mai aşteaptă.


Articole înrudite