Ca în fiecare an, în data de 22 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei, având ca scop aducerea în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă. "Tema din acest an - «Apele subterane» - atrage atenţia asupra acestei resursei de apă ascunse care a fost întotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă. Sub titlul «Apele subterane - Să facem vizibil invizibilul», campania din acest an va explică rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă şi canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme şi adaptarea la schimbările climatice", transmite Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi.
Mesajul general al campaniei este că explorarea, protejarea şi utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esenţială pentru supravieţuirea şi adaptarea la schimbările climatice şi pentru satisfacerea nevoilor unei populaţii în creştere. "Apele subterane sunt invizibile, dar impactul lor este vizibil peste tot. Fără să le vedem, sub picioarele noastre, apele subterane sunt o comoară ascunsă care ne îmbogăţeşte viaţă. Potenţialele ameninţări la adresa calităţii apelor subterane sunt contaminarea naturală (geogena) şi sursele de contaminare din utilizarea terenurilor şi alte activităţi umane (contaminare antropică). Creşterea populaţiei, urbanizarea rapidă şi dezvoltarea economică sunt doar câţiva dintre factorii care determina creşterea cererii de apă, energie şi alimente. Agricultură este cel mai mare consumator de resurse de apă dulce din lume şi mai mult de un sfert din energia utilizată la nivel global este cheltuită pentru producţia şi furnizarea de alimente. Apele subterane sunt poluate în multe zone, iar remedierea este adesea un proces lung şi dificil. Acest lucru creşte costurile de prelucrare a apelor subterane şi, uneori, chiar împiedică utilizarea acesteia", precizează APM Galaţi.
Cu această ocazie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi în colaborare cu Asociaţia "Tinerii şi viitorul" Galaţi şi în parteneriat cu Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - Facultatea de Inginerie organizează, în data de 24 martie 2022, simpozionul "Ape subterane - Faceţi vizibil invizibilul", cu scopul de a înţelege importanţa apelor subterane, dar şi a celor de suprafaţă în viaţa prezentă, cât şi în cea a generaţiilor viitoare.