19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Groapa de gunoi de la Tirighina transformată în parc fotovoltaic
Groapa de gunoi de la Tirighina transformată în parc fotovoltaic

Monitorul de Galaţi a relatat, în 2012, că Primăria Galaţi implementa, la vremea respectivă un proiect de anverdură ”ReTiNa” prin care era elaborat un planu de revitalizare a fostei gropi de gunoi de la Tirighina, care includea 4 scenarii posibile: amenajarea unui parc fotovoltaic, captarea şi utilizarea biogazului, recuperarea şi valorificarea materialelor refolosibile sau incinerarea deşeurilor pentru producerea de energie. 

Citeşte articolul din anul 2012: Fosta groapă de gunoi de la Tirighina va fi revitalizată

Atunci, în 2021, se considera că cea mai apropiată variantă de concretizare era soluţia suedezilor de la Usitall AB, companie deţinută de municipalitatea Linköping, cu experienţă şi cunoştinţe în dezvoltarea şi operarea uzinelor de căldură şi electricitate de ultimă generaţie bazate pe surse de energie regenerabilă. În aprilie 2012 părţile din proiect au convenit, în prezenţa Excelenţei Sale dl. Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România, semnarea unei scrisori de intenţie pentru realizarea unei uzine de cogenerare de căldură şi electricitate în Galaţi, care va opera pe bază de combustibili regenerabili. Şi toate bunele intenţii s-au oprit!

De atunci au trecut 10 ani şi, bineînţeles, nu s-a realizat nimic.

Acum, Primăria municipiului Galaţi, a lansat o achiziţie publică pentru servicii pentru elaborarea documentaţiei de urbanism ”Plan Urbanistic Zonal - Parc Fotovoltaic Tirighina”, cu o valoare estimată a contractului de 120.000 lei.

De altfel, despre amenajarea acestui Parc Fotovoltaic se face referire şi în proiectul „Urb-En-Pact: Urban Energy Pact”, în care Primăria Galaţi este partener, proiect finanţat în cadrul programului URBACT III 2014-2020, Reţele de Planificare a Acţiunilor, până la data de 7 august 2022.

Proiectul reuneşte 8 parteneri din 7 ţări: Clermont Auvergne Metropole – Partener Lider şi Metropole Rouen Normandia (Franţa), Municipiul Galaţi (România), Asociaţia Zonei Funcţionale Bialystok (Polonia), Comunitatea Intermunicipală Alto Minho (Portugalia), oraşul Palma de Montechiaro (Italia), Municipiul Elefsina (Grecia) şi oraşul Tampere (Finlanda).

Obiectivul principal al proiectului constă în definirea planurilor integrate de acţiune pentru teritorii de tip net zero energie (NZE), prin producerea şi furnizarea de energie din surse locale reglementate şi regenerabile. Proiectul urmează să implice factorii interesaţi din regiune, cu precădere consumatorii incluşi în sistemul de energie ca reţea locală.

 

Dacă în 2012, banii alocaţi în cadrul proiectului ”ReTiNa” s-au aruncat pe planuri fără a se realiza nimic concret, putem spera că acum ar putea fi altfel având în vedere criza energetică în care se zbate întreaga omenire. 


Articole înrudite