23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ginecologul camerunez de la Tg.Bujor: «Am fost bine primit!»
Ginecologul camerunez de la Tg.Bujor: «Am fost bine primit!»

Aparatura de ultima generaţie, dar şi condiţiile care i-au fost create, l-au atras pe Mbapou Kamga Aurelien (foto), de loc chiar din capitala Camerunului, medic obstetrică-ginecologie, în vârstă de 42 de ani, să vină ca medic la spitalul din micuţul orăşel Tg.Bujor. Fratele lui, care este tot medic şcolit în România, l-a sfătuit iniţial să vină aici la studii şi apoi a decis să rămână.
„Am făcut facultatea de medicină şi rezidenţiatul la Bucureşti, apoi am decis să mai rămân să mă specializez şi apoi am auzit de la prietenii mei doctori că se caută un medic ginecolog la Spitalul Tg.Bujor. Am aplicat, am venit întâi în vizită şi mi-a plăcut aparatura, m-a şi mirat că e chiar ca de clinică din Bucureşti, foarte modernă, am fost bine primit. De fapt, după ce am văzut aparatura şi spitalul, asta m-a determinat să vin. Acum, aici la Tg.Bujor, putem să facem şi colposcopia şi ecografia ca să prevenim cancerul de col uterin, nu mai e necesar să trimitem la Galaţi paciente pentru acest lucru. Cu pacientele mă înţeleg fără probleme, chiar am şi adus deja pe lume aici în maternitate primii bebeluşi. În România, mi-au plăcut oamenii, felul în care sunt. În general, este un popor foarte calm. De aici din zonă mi-a plăcut faleza Dunării, la Galaţi, cu navele, cu tot, am şi mâncat acolo. Aici, la Tg.Bujor, este o podgorie foarte bună, cu staţiune de cercetare, am şi gustat odată”, ne spune dr. Mbapou Kamga Aurelien, medic obstetrică-ginecologie Spitalul Tg.Bujor.
Lipsa de medici este cronică, în special în spitalele din localităţi mici cum este Tg.Bujor, orăşel ce are 5.000 de suflete, dar are în jur o foarte mare zonă rurală aflată la distanţe şi mai mari de o oră de Galaţi. În spital s-a investit în echipamente, dar este deficit de medici şi pe unele nu avea cine le folosi, acum mai au un ginecolog în plus ce are specializare şi pe obstetrică investigaţii, deci se foloesc şi aceste echipamente.
„E o situaţie inedită, în sensul în care domnul doctor are o origine mai inedită, venit din Camerun. Şi noi, colegii, şi pacientele l-am îndrăgit, este un om extraordinar şi un foarte bun profesionist. Consiliul Judeţean ne-a sprijinit să achiziţionăm echipamente în aceste domenii şi nu aveam cum să le folosim, adică domnul doctor a venit perfect pe această specializare. Mai avem un singur ginecolog (n.r. din Republica Moldova), dar cu o adresabilitate de 600 de paciente pe an, dar domnul doctor nu putea face faţă. În continuare avem nevoie de medici, mai ales de un medic anestezist, dar şi de pediatru”, a explicat Victoria Gheonea, manager Spitalul Tg.Bujor.
Un an de zile s-au chinuit reprezentanţii CJ, de care ţine spitalul, şi cei ai spitalului să poate aduce medicul, foarte greu a fost cu actele. Pentru a încuraja medicii să vină în Tg.Bujor, Consiliul Judeţean le oferă, pe lângă cazare, transport sau şi decontare chirie şi transport, şi câteva sute de euro lunar ca spor.
„A fost şi foarte greu să îl convingm, cine mai dă Bucureştiul, un oraş mare, pe un oraş mic cum e Tg.Bujor. În plus, a fost foarte greu cu formalităţile ca să i se facă toate actele ca medic, domnul doctor fiind din Camerun. Facem şi vom face tot ce putem, în colabrare şi cu managerul spitalului, pentru a păstra şi a găsi medici, mai ales în zonele Tg.Bujor şi Tecuci”, a precizat Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi.
Spitalul Tg.Bujor deserveşte o populaţie de circa 60.000 de persoane, orăşelul plus toată zona rurală din jur.

Articole similare: Ginecolog din Camerun, la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor


Articole înrudite