28 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gigantul OMV Petrom, chemat în judecată de locuitorii comunei Munteni, judeţul Galaţi
Gigantul OMV Petrom, chemat în judecată de locuitorii comunei Munteni, judeţul Galaţi

Oamenii din comuna Munteni, judeţul Galaţi, sătui de zgomotul permanent şi poluarea masivă produse de Staţia de Uscare a Gazelor care funcţionează în comuna lor şi care aparţine companiei OMV PETROM SA au decis să deschidă un proces colectiv prin care cer companiei adoptarea măsurilor tehnologice necesare pentru asigurarea unui mediu înconjurător netoxic în localitate, dar şi în împrejurimi.

Localnicii care au locuinţele în apropierea staţiei reclamă faptul că din cauza zgomotului nu se pot odihni nici noaptea, chiar dacă închid geamurile, iar poluarea se simte în aer puternic fapt care îi determină să-şi facă mari griji pentru sănătatea lor. Chiar şi fără măsurători de specialitate, aerul se simte că este îmbâcsit şi poluat de îndată ce ajungi în zonă. Demn de menţionat este faptul că staţia este amplasată în intravilanul localităţii Munteni, în apropiere de locuinţe. „Această statie de uscare gaze a pârâtei (n.r. - OMV Petrom SA) produce o certă, gravă şi continuă afectare a mediului în localitate printr-o poluare vădită atât a aerului cât şi a liniştii fonice a localităţii - care, deşi un sat/comuna, are parte de un zgomot permanent şi la un nivel ridicat, comparabil cu o zonă industrială propriu-zisă, ne confruntăm la faţa locului cu o calitate absolut jalnică a calităţii aerului de respirat - evident, unul cu foarte mult praf, noxe şi (poate) pulberi poluante, care foarte probabil ne expun riscului îmbolnăvirilor şi cu un zgomot continuu, care nu este doar observabil/este deranjant din curţile şi grădinile noastre, ci pur şi simplu nu poate fi evitat nici măcar prin închiderea geamurilor la case dotate cu ferestre din termopan!! (până şi somnul de noapte devenind pentru noi ceva greu de realizat în condiţii cât de cât normale). Prin urmare, dincolo de orice autorizaţii şi certificări tehnice iniţiale ar putea prezenta pârâta cu privire la modul de funcţionare conformă a acestei exploataţii industriale de comprimare a gazelor, noi învederăm faptul că în realitate, în fapt şi, mai ales, în prezent gradul de poluare admisibil conform legii este depăşit cu asupra de măsură! Certitudinea pe care o avem făcând această afirmaţie vine din faptul că încălcarea este într-atât de vădită încât poate fi constatată chiar nemijlocit de către orice persoană comună ex propriis sensibus, chiar şi în lipsa unor măsurători de specialitate: prin urmare, cu atât mai mult măsurătorile experţilor vor fi în măsură să ateste din punct de vedere tehnico-stiinţific susţinerile noastre”, se arată în cererea de chemare în judecată a locuitorilor comunei Munteni reprezentaţi de Societatea de avocaţi Petrescu, Şerban & Asociaţii din Bucureşti.

În plus, oamenii solicită instanţei şi intervenţia procuraturii pentru că le-au fost încălcate drepturile constituţionale. „Având în vedere nevoia stringentă de apărare a drepturilor şi intereselor subsemnaţilor, a întregilor noastre familii şi, în fapt, a tuturor cetăţenilor din comuna Munteni, jud. Galaţi, cu referire directă la dreptul la viaţă, sănătate, integritate fizică şi psihică, la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la mediu sănătos, în cauză fiind vorba despre luarea măsurilor necesare privind protecţia mediului atmosferic şi fonic, în conformitate cu recunoaşterea constituţională expresă a acestor drepturi ale cetăţenilor, apreciem că este absolut necesară intervenţia energică a Ministerului Public pentru punerea unor concluzii care să aibă în vedere faptul că în localitate se produce la nivel industrial, continuu, o poluare atmosferică şi fonică masivă, condamnabilă, cu certe urmări negative, dramatice, la nivelul sănătăţii populaţiei şi a condiţiilor fireşti de trai”, se arată în cererea adresată instanţei.

Cetăţenii din comună sunt convinşi că în localitate se produce la nivel industrial, continuu, o poluare atmosferică şi fonică atât de masivă, care va avea certe urmări dramatice, şi, cum particulele nocive sunt conduse pe calea aerului, cu certitudine, vor fi afectate localităţile învecinate, inclusiv municipiul Tecuci şi cer instanţei să încuviinţeze ca ei să-şi probeze afirmaţiile prin administrarea de expertize tehnice.

Redacţia Monitorul de Galaţi a solicitat punctul de vedere al companiei OMV Petrom SA, însă nici după zece zile de la solicitare, nu a fost primit niciun răspuns.

Având în vedere că Biroul Teritorial Galaţi al Avocatului Poporului s-a mai autosesizat (Dosar nr. 96/2022-Sesizare din oficiu vizând posibila încălcare a art. 35 din Constituţie, privind dreptul la mediu sănătos) cu privire la articolele cotidianului nostru având ca subiect poluarea, suntem încrezători că şi de data aceasta, instituţia care apără drepturile oamenilor va demara la rândul său demersuri în acest caz deosebit de grav în comparaţie cu altele, în care oamenii se vor lupta pentru sănătatea lor cu gigantul OMV.

Vezi articolul Locuitorii din Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri terorizaţi de mirosuri insuportabile


Articole înrudite