23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gigacaloria costă în această iarnă doar 200 lei
Gigacaloria costă în această iarnă doar 200 lei

Conform hotărării de Cosiliu Local adoptată în cadrul şedinţei de joi, gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, de la 1 noiembrie 2014, pentru o gigacalorie consumată, suma de 200 de lei, în loc de 247,73 de lei, cât plateau până acum. Acest lucru înseamnă un efort bugetar pe care trebuie să-l facă municipalitatea gălăţeană pentru a acoperi această ieftinire, în sumă de 23,2 milioane de lei. Subiectul a deschis discuţii, consilierul local independent Alin Mihai anunţând de la început că nu va vota, nu pentru că ar fi împotriva subvenţiei, ci pentru că de doi ani solicită acordarea unei subvenţii diferentiate în funcţie de venitul pe membru de familie, decizia lui fiind susţinută şi de consilierul UNPR Monica Dascălu. Consilierul local PDL Victor Dobrea a subliniat că sistemul de subvenţie la gigacalorie este inechitabil: "Toţi locuitorii contribuie la bugetul local, dar profită de această subvenţie numai o parte din ei. Mai mult, profită şi oameni care nu au nevoie de subvenţie, pentru că au destui bani să plătească ceea ce consumă”.
Primarul Marius Stan a susţinut că subvenţia se acordă în mod egal tuturor locuitorilor Galaţiului care beneficiază de sistemul centralizat. "Avem dreptul legal de a mări subvenţia, cu condiţia de a nu o scădea sub 40% din preţul de furnizare a gigacaloriei. Ar fi ideal să le putem da celor cu venituri minime, dar legal nu ştim dacă putem proceda aşa. Vom face o analiză. O subvenţie diferenţiată ar însemna un volum de muncă imens, la câte familii avem în Galaţi”, a spus primarul Stan.

Frig în multe dintre locuinţele gălăţenilor

Dacă gălăţenii care au decis să iasă din casă pentru a se distra la manifestările organizate de Primăria Galaţi s-au încălzit mergând pe stradă, prin zăpadă, ceea ce presupune un efort fizic, cei care au rpmas acasă nu s-au putut bucura de căldură aşa cum trebuie în locuinţele lor. Motivul este unul simplu şi a fost comunicat în ultimele zile, zilnic, de către cei de la Apaterm şi e legat de furnizarea unui agent termic primar la un debit şi la o temperatură mai mici decât cele solicitate de furnizorul local, astfel încât nu s-a putut asigura căldura corespunzătoare în multe dintre locuinţe. Dacă cei de la Apaterm se plâng de faptul că cei de la Electrocentrale nu le furnizează agentul termic primar la parametrii solicitaţi de ei, cei de la Electrocentrale susţin că nu pot da căldură la parametrii solicitaţi atât timp cât Apaterm plăteste foarte puţin către Electrocentrale, care la rândul ei trebuie să achite facturi de gaze naturale către Romgaz. Din această poveste, care nu are o rezolvare de câţiva ani, cei mai dezavantajaţi sunt cei care sunt la zi cu plata facturilor la Apaterm dar nu beneficiază de servicii corespunzătoare. Dacă mai ţinem cont şi de hotărârea de Consiliu Local adoptată acum câţiva ani, care prevede înfiinţarea zonelor unitare, ceea ce înseamnă faptul că locatarii care locuiesc în blocuri alimentate la punctele termice respective nu pot depune cerere de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare, fie pentru a-şi pune o central termică fie pentru că nu mai pot plăti factura, cred că nu mai e nimic de spus prea mult. Cu toate cele 9 milioane de lei pe care guvernul Ponta le-a dat înainte de alegeri Galaţiului, banii fiind viraţi direct în contul Romgaz, asigurarea călduriii în această iarnă rămâne încă o problemă.


Articole înrudite