21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gardul viu oferit gratuit, pus la plată după patru ani
Gardul viu oferit gratuit, pus la plată după patru ani

O decizie a Curţii de Conturi, dată în 2015, îşi face efectele abia în acest an. La mijloc este o poveste începută în anul 2013, când mai multe asociaţii de locatari au primit gratuit material săditor pentru gardul viu din faţa blocurilor. Cum Curtea de Conturi nu ar fi găsit în toate cazurile şi dovezi că acel material chiar s-a sădit unde trebuia, iar la acea vreme administraţia nu ar fi verificat peste tot, actuala administraţie a Primăriuei Galaţi are de recuperat bani de la asociaţiile care nu au putut face dovada plantării „boscheţilor“ în faţa blocurilor.
„În 2013, în baza unui contract pe care l-am avut cu Primăria municipiului Galaţi, am preluat de la ADP 2.000 de fire de gard viu. La acea dată ştiam că acest material este gratuit, deci am luat pe bază de încredere acele fire. Am venit, le-am plantat, unele dintre fire erau gata uscate, altele s-au uscat pe parcurs, pentru că nu sunt nici condiţii grozave în acest sol. După doi ani, în 2015, au venit doi domni de la ADP care au cerut să facă o inventariere, avem şi un proces verbal de inventariere din care a reieşit că s-au prins, din materialul respectiv, numai 1.512 fire, iar în 2017, adică după alţi doi ani, ne-am trezit cu o notificare de la Primăria Galaţi din care reieşea că trebuie să plătim 600 de lei, plus penalităţi de 400 de lei, ca şi cum ştiam de atunci că trebuie să plătim aceste penalităţi şi nu le-am plătit. Cei 600 de lei reperezintă contravaloare material săditor, deşi el a fost preluat cu titlu gratuit. Acum s-a spus că Camera de Conturi a dispus stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de lipsa din gestiune a materialului săditor. În felul acesta se sugerează că noi am făcut afaceri, că noi am fi vândut acest material săditor. Nu am primit nicio notificare la vremea respectivă. Noi am primit acum o notificare, emisă de Primărie în 31 mai, dar ea a ajuns la noi câteva zile mai târziu. Avem un proces verbal, chiar de când s-a făcut inventarierea, încheiat pe 11 februarie 2015, în care scrie că s-a procedat la inventarierea materialului dendrologic primit cu titlu gratuit în anul 2013. Nu ni se atrăgea atenţia că acest material este cu valoare. Atunci, şi preluarea s-ar fi făcut în alt mod, am fi luat fir cu fir, sau poate nu ne mai încurcam, mai ales că nu a fost de calitate. În urma acestei notificări, noi am făcut o contestaţie către domnul primar, în care am arătat toate aceste aspecte. Mai sunt şi alţii care au primit această păcăleală. Eu sper să nu ajungem să le imputăm oamenilor din bloc această sumă, eu sper să le vină mintea la cap. (...) Nu ştiu dacă ne putem permite să dăm în judecată Primăria”, a declarat Costel Dima, preşedinte Asociaţiei 410.
Şi alţi preşedinţi de asociaţie şi administratori au aceeaşi problemă. La Asociaţia de locatari 893 oamenii au de plătit 2.000 de lei tot din acelaşi motiv.
„Nu cred că este corect să primeşti ceva gratuit de la Primărie şi apoi să te pună la plată. În traseu se poate convinge lumea, gardul viu este în faţa blocului. Nu au venit să inventarieze, nu au venit să verifice dacă noi am sădit gardul viu sau nu. Ne-au trimis doar acum notificare că suntem buni de plată. Avem peste 2.000 de lei. Vom face contestaţie şi vom aduce reprezentanţii la faţa locului să vadă că gardul viu există”, a spus şi Paulina Vlăsceanu, preşedinta Asociaţiei de locatari 893.

228 de asociaţii de proprietari care au primit notificări

Primăria lămureşte că nu este neapărat nevoie ca aceste sume să fie efectiv plătite, deoarece, acolo unde nu s-a făcut dovada că s-a sădit într-adevăr gardul viu, asociaţiile pot chema reprezentanţi ai Primăriei. „Sunt 228 de asociaţii de proprietari care au primit notificări în acest sens. Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi este de 367.155 de lei, la care se adaugă 287.536 de lei penalităţi. Practic au fost notificate asociaţiile de proprietari care nu au făcut dovada faptului că materialul săditor distribuit gratuit a şi fost folosit. Dacă sunt situaţii în care se poate face dovada că materialul săditor a fost folosit corespunzător, preşedinţii de asociaţii sunt invitaţi să facă o solicitare către Primărie pentru ca un inspector să meargă în teren şi să verifice. Acest aspect le-a fost pus în vedere încă de când s-a împărţit materialul săditor. Nu vorbim de o verificare fir cu fir, dar măcar să poată face dovada faptul că materialul săditor chiar a fost folosit pentru bloc şi pentru zona respectivă. Gardul viu a fost dat cu titlu gratuit, dar tot atunci li s-a pus în vedere preşedinţilor de asociaţii că după ce acesta va fi sădit vor fi nevoiţi să facă dovada faptul că el a fost sădit acolo, în locul respectiv, cu un proces verbal de predare-primire. Referitor la întrebarea dacă mai poate un inspector verifica la patru ani de la plantare... mă puneţi în situaţia de a vă spune că este o chestiune care ţine de administraţia trecută. Dacă este o decizie greşită, una luată la acea vreme, după ce se vor face aceste verificări, acolo unde este cazul, probabil se vor lua şi astfel de măsuri”, a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Rămâne de văzut dacă ancheta Primăriei va scoate la iveală cine nu şi-a făcut datoria acum patru ani sau dacă asociaţiile vor rămâne bune de plată.


Articole înrudite