80 de elevi de clasa a opta de la şcoli din judeţele Galaţi şi Tulcea au călătorit pe Dunăre cu nava şcoală Steaua Polară şi au jucat şi jocuri marinăreşti. Aceasta este ultima etapă a proiectului ”Piraţii şi Steaua Polară” prin care reprezentanţii Liceului de Marină din Galaţi le arată elevilor de clasa a opta că ar avea multe de câştigat dacă ar urma cursurile unei şcoli profesionale în care, după 3 ani, vor putea câştiga foarte bine.
Este penurie de marinari pe piaţa muncii, asta în situaţia în care şcoala profesională a Liceului de Marină din Galaţi nu are destui cursanţi, deşi are posibilitatea de a-i pregăti pentru o meserie extrem de bănoasă şi căutată.
”Din păcate, efectivele la clasă sunt mici, între 16 şi 22 de elevi. Problema este că nu intotdeauna elevii care se înscriu finalizează cursurile. Ne-am dori ca în fiecare clasă să avem un maxin de elevi în bănci de 24 - 26, dar să îşi dorească să se împlinească prin meseria de marinar. Mai ales că în ceea ce priveşte piaţa muncii, e un strigăt de ajutor din partea tuturor firmelor pentru că personalul navigant este, din păcate, un personal îmbătrânit”, a precizat Antoaneta Costea, director Liceul Tehnologic de Marină Galaţi.
Reprezentanţii liceului nu au stat să îşi plângă de milă şi au căutat soluţii. Au căutat şi parteneriate care să le garanteze elevilor locuri de muncă la finalul studiilor şi nu numai.
”Suntem într-un parteneriat de excepţie cu Navrom S. A., am obţinut un contract de sponsorizare de peste 50.000 lei şi pentru elevi beneficii nenumărate. Bobocii care vor veni anul acesta la liceul nostru, la şcoala profesională, vor începe anul şcolar cu ghiozdane personalizate, cu rechizite. Aceeaşi firmă a venit în sprijinul elevilor noştri cu premii pentru toţi elevii de la clasa a 9-a, a 10-a şi a 11-a în valoare de 300 lei, cu condiţia să nu aibă nicio absenţă şi notele lor să fie de 7, 8 , 9 şi 10 la obiectele de specialitate”, a precizat Antoaneta Costea, director Liceul Tehnologic de Marină.
În plus, în cadrrul parteneriatului cu acelaşi mare armator, deja de anul trecut se oferă elevilor de la clasa a 11-a, burse la nivelul valorii salariului minim pe economie, dacă se vor angaja la acest armator.
Cadrele didactice ale elevilor de clasa a opta care au participat la program văd şcoala profesională ca pe o reală şansă pentru mulţi tineri şi nici elevii de a opta nu exclud total să devină marinari.