22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Un şir de grave deficienţe a costat viaţa Alexandrei, fetiţa ucisă în bătaie de mamă
Galaţi: Un şir de grave deficienţe a costat viaţa Alexandrei, fetiţa ucisă în bătaie de mamă

Raportul echipei corpului de control al ANPDCA, care a făcut o anchetă imediat după decesul Elenei Alexandra, fetiţa de 9 ani ucisă de mama cu retard psihic, consemnează o lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, Alexandra şi cele 2 surori mai mici, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei, ca urmare a unei sesizări primite de la grădiniţa unde era înscrisă una dintre fete. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetiţe şi, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galaţi. La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni, în creşterea şi educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupă singură de acestea, din cauza unei dizabilităţi mintale.

De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, aşa încât monitorizarea situaţiei copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situaţii de risc în dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, la acel moment, specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiţei şi surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violenţă, deşi asistentul medical din cadrul grădiniţei a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie. Echipa de control a mai constatat că deşi DGASPC Galaţi a solicitat DAS Galaţi monitorizarea situaţiei minorelor şi comunicarea apariţiei unei situaţii de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz şi nu a transmis planurile de reabilitare şi/sau reintegrare socială a copiilor. Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă şi de familia unchiului matern, care locuia în aceeaşi casă.

În seria deficienţelor constatate se înscrie şi faptul că DAS Galaţi nu a transmis DGASPC Galaţi cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii şi nici nu are proceduri clare privind efectuarea activităţii de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflaţi în risc de abuz. Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituţii, privind monitorizarea situaţiei copiilor victime ale abuzurilor. Având în vedere concluziile echipei de control şi deficienţele constatate în acest caz, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicită oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor şi totodată să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape şi termene clare, de colaborare cu serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situaţiile în care cazurile de abuz, neglijare şi exploatare asupra minorilor să rămână nesoluţionate. „În acest moment, la nivelul instituţiei noastre au fost începute procedurile pentru aplicarea recomandărilor şi a măsurilor cu caracter imediat, printre ele se numără şi cercetarea disciplinare a colegilor mei care au fost implicaţi în evaluarea acestui caz”, a precizat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DJASPC Galaţi.

De asemenea, arată raportul de control, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu. „Trei din cele 18 măsuri din raportul de control dispuse vizează Direcţia din cadrul Primăriei. Este vorba despre elaborarea unor proceduri de lucru care să îmbunătăţească activitatea la nivelul acestei Direcţii. Totodată, s-a demarat cercetarea preliminară a şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială, anchetă discplinară. DAS a municipiului Galaţi a fost sesizată de Direcţia din cadrul Consiliul Judeţean despre acest caz, dar nu a primit şi istoricul vizitelor pe care DJASPC le-a făcut, practic nu există acel «background»”, a precizat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Un cerc vicios al pasivităţii instituţiilor au dus la un deznodământ tragic. „Aici seamână a cerc vicios, fiecare dintre autorităţi aveau obligaţii proprii, Direcţia Copilului în baza legii proprii, Poliţia şi Parchetul în baza codului de procedură penală, măsurile erau distincte, dar aveau un numitor comun, interesul copilului şi chiar interesul mamei copiilor de a fi protejată de propriile reacţii, pe care mă îndoiesc că ea le-a înţeles foarte bine. Este atât pasivitatea Direcţei pentru Protecţia Copilului, cât şi a organelor poliţieneşti”, este de părere Gigel Potrivitu, avocatul unchiului şi mătuşii copilei ucise de mamă.

Culmea este că reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Protecţie a Copilului, care anul trecut nu au dat în grijă unor asistenţi maternali fetiţele deşi se ştia clar că mama o bate măcar pe una dintre ele, acum au făcut exces de zel şi au dat în plasament fetiţa de 9 luni a matuşii fetiţei decedate, deşi acesta nu a fost închisă şi după ce instanţa a decis cercetarea în regim de control judiciar, copila trebuia să revină la părinţi în termen de 5 zile. De la nivel central, ANPDCA cere acum ca să se realizeze noi metode de lucru la nivelul instituţiilor de asistenţă socială de acest fel pentru ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple, păcat că pentru Elena Alexandra e prea târziu.

Articole similare: Noi reţineri în cazul morţii violente a micuţei Alexandra! Mătuşa şi unchiul, astăzi în faţa instanţei - UPDATE


Articole înrudite