23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Sărbătoarea datinilor de Crăciun şi Anul Nou, respect pentru credinţă şi speranţă pentru anul ce vine - GALERIE FOTO
Galaţi: Sărbătoarea datinilor de Crăciun şi Anul Nou, respect pentru credinţă şi speranţă pentru anul ce vine - GALERIE FOTO

În zi de duminică, 17 decembrie, cum îi stă bine omului gospodar, care în timpul săptămânii munceşte, echipele de colindători au venit la Galaţi pentru o nouă declaraţie de credinţă în trecut, dar şi să anime speranţele viitorului an.
Un festival, care după cum spunea Ana Pascu, muzeograf la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, promovează sărbători ce sunt momente propice pentru dialogul cu Dumnezeu, pentru a obţine binecuvântare pentru familie şi viaţa de zi cu zi. Doamna Pascu, pe pagina Institutului Cultural Român, descrie tradiţiile de iarnă şi de Crăciun astfel: „La sat, obiceiurile sunt mai simple, dar şi mai solemne. Oamenii se pregătesc de sărbătoare, umplând masa cu cele mai bune bucate: fripturi şi sarmale din porcul tăiat de Ignat (20 decembrie) şi colaci din făină albă de grâu, prăjituri şi plăcinte. În seara de Ajun, îi aşteaptă cu emoţie pe colindători: cete de copii, apoi de tineri şi chiar de bărbaţi. Ei aduc vestea sfântă a Naşterii Domnului şi trebuie răsplătiţi cu friptură, colaci şi băutură, dar şi cu bani. Satele vuiesc de cântecele colindătorilor, însoţiţi sau nu de oameni mascaţi şi de instrumente muzicale. În noaptea dintre 24 şi 25 decembrie, nimeni nu doarme! După colindători, vin rudele şi prietenii, ca să îţi ureze cele bune: sănătate, recolte bogate, căsătorie pentru copii, viaţă lungă.”
Şi în majoritate, colindătorii veniţi în Galaţi sunt de la sat, din zona Covurluiului, de la Vânători, Valea Mărului, Braniştea, Schela, Rediu, Rădeşti, Brăhăşeşti, Umbrăreşti, Piscu şi Tecuci. Li s-au alăturat artişti populari din Republica Moldova, Ucraina şi de la noi din oraş, Ansamblul Folcloric "Doina Covurluiului".
Plini de voioşie, înfruntând frigul de afară, trupele folclorice au colindat în interiorul Catedralei Arhiepiscopale gălăţene şi pe esplanada exterioară, întâmpinaţi de însuşi ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian.
Şi astfel gălăţenii, împreună cu creştinii din ţările învecinate, sărbătoresc cu bucurie Naşterea Domnului, pe care o numesc popular... Crăciun!

GALERIE FOTO, MAI JOS!

*** Eveniment anunţat de Monitorul de Galaţi în articolul "Galaţi: Cete de colindători din tot judeţul, paradă în centrul oraşului" ***


Articole înrudite