Este vorba despre CITICESS, un proiect cu finanţare europeană, ce vizează colaborarea cu parteneri din opt ţări în vederea îmbunătăţirii practicilor din domeniul asistenţei sociale!
Astfel, Municipiul Galaţi implementează, în cadrul Programului Interreg Europe 2021 - 2027, proiectul Citizen Centered Social Services - CITICESS, un proiect inovator, în valoare de aproape două milioane de euro, ce are parteneri din opt ţări europene şi vizează îmbunătăţirea politicilor de dezvoltare regională care se ocupă de grupurile ţintă vulnerabile prin schimbul de experienţă, testarea abordărilor inovatoare şi dezvoltarea capacităţii partenerilor de a identifica, disemina şi transfera bunele practici.
Proiectul se concentrează pe includerea grupurilor ţintă vulnerabile, cum ar fi comunităţile marginalizate, gospodăriile cu venituri mici şi grupurile dezavantajate, ca parte a priorităţii Europa mai socială. Obiectivele specifice au în vedere: schimbul şi testarea de noi abordări pentru a ajunge în mod eficient la grupurile ţintă dezavantajate; implicarea grupurilor ţintă dezavantajate în proiectarea în comun a unor mixuri de servicii eficiente, adaptate nevoilor lor individuale; consolidarea prevenţiei pentru atenuarea presiunii pe termen lung asupra bugetelor sociale prin consolidarea intervenţiilor pe termen scurt şi, în acest scop, atragerea de surse alternative de finanţare (comunitare şi private).
CITICESS este un proiect inovator sub trei aspecte: se concentrează pe incluziunea socială a celor mai vulnerabile grupuri ţintă, prin restabilirea încrederii lor în sistemul social; testează noi abordări prin plasarea cetăţenilor în centrul serviciilor sociale şi nu invers; pune accent pe impactul social, ca principal criteriu pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor publice.
Durata proiectului este de 51 de luni, din care faza de implementare de 36 de luni (01.03.2023 - 28.02.2026), faza post-implementare de 12 luni (01.03.2026 - 28.02.2027) şi faza de închidere de 3 luni (01.03.2027 - 01.06.2027). Valoarea proiectului este de 1.964.000 euro, din care bugetul alocat municipiului Galaţi este de 205.240 euro, 80% finanţare FEDR, 18% co-finanţare naţională şi 2% co-finanţare locală.
Proiectul reuneşte opt parteneri şi un partener asociat din opt ţări: Municipalitatea Heerlen (Olanda) - Partener Lider, Municipalitatea Districtului 18 Budapesta (Ungaria), Municipiul Galaţi (România), Municipalitatea Sofia (Bulgaria), Municipalitatea Pordenone (Italia), Ballyhoura Development CLG (Irlanda), Oraşul Aarhus (Danemarca), Consiliul Local Zaragoza, Spania, Institutul pentru Servicii Sociale, Regiunea Aragon - Spania (partener asociat).
În perioada 1 martie - 31 august 2023, au fost implementate sau sunt în curs de implementare următoarele activităţi: realizarea schimbului de experienţă în cadrul întâlnirii interregionale de lansare a proiectului; pregătirea metodologiei de elaborare a analizei situaţiei iniţiale şi a ghidului de implicare a factorilor interesaţi; constituirea Grupului Local al Factorilor Interesaţi şi organizarea primei întâlniri de lucru; pregătirea acţiunii pilot care va fi realizată de partenerul Lider - Heerlen, Olanda, după modelul Staircase to Staircase implementat de partenerul din Aarhus, Danemarca; elaborarea planului de comunicare.
Implicarea factorilor interesaţi la nivel local este un element cheie al proiectului CITICESS. Partenerii stabilesc legături de colaborare cu factori interesaţi din sectorul public şi privat, care formează Grupul Local al Factorilor Interesaţi. În strânsă corelare cu reuniunile transnaţionale ale partenerilor, fizice şi online, în perioada iunie 2023 - februarie 2027 se vor organiza opt întâlniri de lucru ale Grupului Local al Factorilor Interesaţi, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi.