29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Programe pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate
Galaţi: Programe pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate

Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă deschiderea a cinci noi programe pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, în judeţele Galaţi şi Vrancea. „Dintre cei 75.136 de copii cu părinţii plecaţi să muncească în afara ţării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinţilor, având ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat peste hotare. Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Organizaţia Salvaţi Copiii deschide cinci noi programe locale în Regiunea Sud-Est, în judeţele Galaţi şi Vrancea, în cadrul proiectului «Protecţie şi educaţie pentru copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate», având ca partener asociaţia Şcoala de Valori“, transmite prin intermediul unui comunicat de presă Organizaţia Salvaţi Copiii.

Judeţul Galaţi are 3.908 copii rămaşi singuri acasă

Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea Sud-Est are 11.574 de copii rămaşi singuri acasă, dintre care 3.908 copii doar în judeţul Galaţi şi alţi 1.212 în judeţul Vrancea. Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăţi emoţionale, sociale şi educaţionale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puţin un părinte plecat pentru o perioadă de minim şase luni. În acest context, proiectul „Protecţie şi educaţie pentru copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate” vizează stimularea participării la educaţie şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de excluziune socială pentru copii din judeţele Galaţi şi Vrancea ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Noile programe se derulează în perioada 1 aprilie 2021 - 31 decembrie 2023, se mai arată în comunicatul citat.

Ce intervenţii vor fi derulate în cadrul proiectului

Potrivit Salvaţi Copiii, pentru a răspunde nevoilor copiilor, persoanelor în grija cărora au rămas şi comunităţilor locale, în cadrul proiectului vor fi derulate următoarele intervenţii:
1. Servicii de suport educaţional şi psihologic, activităţi recreative şi de socializare, incluzând şi tabere pentru copii, pentru a sprijini copiii să traverseze perioada dificilă a separării de părinţi.
2. Activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională pentru copii pentru a-i sprijini să-şi antreneze potenţialul şi să-şi aleagă o carieră potrivită profilului individual şi cerinţelor în schimbare ale pieţei muncii, realizate de asociaţia Şcoala de Valori.
3. Oferirea de suport material pentru buna desfăşurare a activităţilor de suport educaţional şi de consiliere (rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării activităţilor de tip Şcoală după Şcoală).
4. Program de educaţie parentală şi consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii.
5. Dotarea şcolilor implicate cu materiale şi echipamente sportive.
6. Crearea de reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii inter-instituţionale copiilor în 4 localităţi, stimularea creării de structuri comunitare consultative.
7. Campanie regională de informare şi conştientizare cu privire la efectele negative ale plecării părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă: producţie şi difuzare spot video, distribuire materiale de informare, sesiuni periodice de informare si conştientizare pentru elevi, cadre didactice, părinţi/persoane în grija cărora au rămas copiii/părinţi care intenţionează să plece la muncă în străinătate/membri ai comunităţii, masă rotundă cu specialisti din domeniul educatiei şi asistenţei sociale.

În cadrul proiectului, vor beneficia de activităţi directe de suport cel puţin 1.770 de persoane: cel puţin 300 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 180 de părinţi/persoane care au copiii în grijă, 900 de copii din aceleaşi şcoli, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate în proiect. Totodată, campaniile de informare şi conştientizare din proiect vor viza peste 400.000 de persoane. Colaboratori în cadrul proiectului, din judeţul Galaţi, sunt: Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea, jud. Galaţi, Şcoala Gimnazială Pechea, jud. Galaţi, Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci, jud. Galaţi şi Direcţii  de asistenţă socială/Servicii publice de asistenţă socială din aceste localităţi, menţionează Organizaţia.


Articole înrudite