Supărare, oboseală şi nervi în faţa Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Galaţi, unde se depun actele pentru obţinerea ajutoarelor la încălzire, fie că este vorba de lemne, gaze sau electricitate. Majoritatea sunt bătrâni, singuri şi trebuie să vină să stea ore în şir la coadă. Aceştia se plâng de preţurile mari şi de veniturile mult prea mici pentru a trece peste iarnă.
Unii se enervează, li se face rău pentru că sunt bolnavi şi stau prea mult în picioare, chiar şi o oră, două. Li se oferă scaune, dar ar prefera să nu fie puşi în situaţia asta. Alţii se chinuie şi în două cârje să îşi depună actele. „Am stat în soare şi nu am voie, uite spray-ul după mine dacă fac criză. Toţi oamenii sunt bolnavi, îşi bat joc de noi. Cât să mai îndurăm, ne umilesc. Mai bine ne-ar pune la pensie un milion, două şi nu ne-ar mai chinui cu acte”, spunea o femeie căreia i s-a făcut rău.
O altă femeie s-a chinuit să vină în două cârje singură. „Am 1.000 lei pensie, nu ştiu cum să mă mai descurc. Am venit singură că nepoţica e la muncă, nu are cum să vină cât e aici programul. Ce o să fac? Nu ştiu, o să mai pun o haină pe mine, bine că am şi bundiţa de la ţară, nu o să mai mănânc decât ce o fi şi asta e. E tare greu, dar nu am ce mă face”, spunea Angela Zaharia (foto ↑), care la 80 de ani nu ştia cum o să treacă iarna.
Unii pensionari se roagă să moară
Iar poveştile lor se repetă, sunt alţi zeci de bătrâni care spuneau că şi cu aceste ajutoare nu văd cum trec iarna fără economii, iar grav este că nu ştiu de unde să mai taie. Deja s-au gândit să cumpere mai puţină mâncare şi să nu aprindă decât un bec în toată casă, iar unii chiar spun că poate îi ia Dumnezeu să nu se mai chinuie aşa.
Angajaţii de la Direcţia de Asistenţă Socială au deschis ghişeele, dar spun că nu au ce face pentru a nu se mai forma cozi deoarece bătrânii vin până în ora 12.00, deşi programul e până la 16.30. Din păcate, unii se întorc şi trebuie să stea şi de două ori la coadă deoarece nu au toate actele necesare. „Pe ajutoare de încălzire, în momentul ăsta, s-au depus 1.046 de cereri pentru sezonul 2022-2023, în anul trecut, am avut pentru ajutoare de încălzire şi supliment de încălzire, s-au depus 4.499 de cereri soluţionate. Marea majoritate a beneficiarilor sunt pe ajutoare de gaze”, a explicat Adriana Ghinoiu, şef serviciu ajutoare încălzire Direcţia de Asistenţă Socială Galaţi.
Ajutoarele în bani se dau în cazul consumatorilor vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor şi persoanelor singure cu un venit net lunar pe membru de familie de până la 1.386 de lei, iar în cazul unei persoane singure, de până la 2.053 de lei, în conformitate cu prevederile legale.
Citeşte şi Gălăţenii pot depune cererile pentru ajutoare de încălzire în sezonul rece 2022-2023