30 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO/VIDEO: REXDAN, cea mai mare navă de cercetare din Europa a ajuns în Portul Galaţi, acasă!
FOTO/VIDEO: REXDAN, cea mai mare navă de cercetare din Europa a ajuns în Portul Galaţi, acasă!

Primită cu muzică militară şi aplauze, nava REXDAN, cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei, a ajuns astăzi, joi, 31 august, la Galaţi. Construită la Şantierul Naval ATG Shipyard din Giurgiu şi, după o călătorie pe apă de 343 km, nava a ancorat în această după-amiază la pontonul Schengen al APDM (video, mai jos ).

Astfel, Galaţiul va avea cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE. Totul în cadrul unui proiect al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. "Nava de cercetare şi pasageri pentru voiaje de zi, REXDAN a ajuns acasă! Putem spune, practic, că de astăzi vom avea funcţional cel mai important centru de cercetare din aceasta parte a Europei, punând astfel Galaţiul pe harta mondială a cercetării", a declarat prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Nava, destinată cercetării pe Dunăre, este unică în Europa şi poate deveni primul campus mobil din lume. "Vorbim de cea mai mare navă de cercetare de pe toate apele interioare ale Europei, şi nu numai. Un proiect unic, atât prin amploarea, cât şi prin calitatea echipamentelor, dar şi a oamenilor care lucrează de 3 ani la implementarea proiectului. Va fi un campus mobil, în sensul că se va duce după studenţi, el va fi deschis, studenţii vor veni pe navă, vor face seminarii, cursuri, va fi primul campus mobil din lume", a mai precizat rectorul UDJG.

Dotarea navei, în special laboratoarele, este de ultimă generaţie şi se ridică, nava plus aparatura, la circa 9 milioane de euro, bani europeni atraşi de Universitatea. FOTO, mai jos!

***

Nava REXDAN va acoperi o arie geografică vastă (2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Sulina la Passau-Germania) şi va permite operaţiuni de cercetare în cadrul celor 9 laboratoare, ce corespund unor specializări multiple (chimie, biologie, fizică, ştiinţa mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc.).

Construcţia navei a fost finanţată prin Programul Operaţional Competitivitate, Apel: POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD, prin proiectul „Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN, 127065”.

  • Galerie Video:
    • Video File:
  • Galerie Foto:

Articole înrudite