15 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Tinerii muzicieni din Galaţi şi Iaşi, reinventează Beatlemania
FOTO: Tinerii muzicieni din Galaţi şi Iaşi, reinventează Beatlemania

Frumoasa sală Aula Magna a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi a găzduit un concert mai puţin obişnuit, în care s-au reunite două trupe, una formată din liceeni de la Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin”, împreună cu studenţi de la Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” din Iaşi.
Repertoriul lor a fost format din celebrele piese ale formaţiei “The Beatles”, numele trupei britanice fiind şi titlul evenimentului. Importanţa acestei reuniuni nu este numai muzicală, dar şi legată de un proiect iniţiat de profesorul Dan Spînu de la Iaşi, intitulat “Aplicarea soluţiilor tehnice pentru interpretarea la distanţă în ansambluri în producţia de concerte” din cadrul ICMA-UANGE. Şi astfel repetiţiile s-au desfăşurat “împreună şi separat”, adică cele două grupe de muzicieni cântau la o distanţă de peste 200 de kilometri distanţă unii de alţii.
Scopul proiectului a fost să cerceteze şi dezvolte soluţii tehnice care să facă posibil învăţământul muzical la distanţă. Aici sunt incluse orele dedicate practicii instrumentale şi mai ales interpretarea în duet sau ansamblu, cu membrii aflaţi la distanţă.
Acest lucru era imposibil prin conexiunile tipice de internet, din cauza latenţei foarte mari. “Cercetarea a vizat evaluarea unor soluţii aplicabile pe plan local, dar şi la mare distanţă (sute de kilometri) prin conexiuni digitale high-tech”, declară Dan Spînu.
Realizarea, unică în România, se datorează în cea mai mare măsură pasiunii profesorului Dan Spînu, care pe lângă muzică este şi un bun specialist în producţie muzicală de studio şi ingineria de sunet. Încă de când era la începutul carierei universitare, ca şi proaspăt asistent, Dan Spînu a introdus două cursuri noi, de procesare a sunetului cu ajutorul calculatorului şi de regie de sunet. Muzicianul Dan Spînu care este şi absolvent al unei facultăţi de inginerie mecanică, are în spate o bogată carieră de compozitor, aranjor, instrumentist sau producător, colaborând printre alţii cu trupa Byron sau în 2010, el fiind cel care înregistrat albumul de jazz simfonic “Classic meets Jazz”, la Filarmonica din Braşov, dirijor fiind legendarul Sabin Păutza.
În prezent profesorul Spînu este foarte preocupat de promovarea muzicii de jazz, rock şi pop, inclusiv de variantele de fuziune stilistică cu genuri diferite cum ar fi muzica cultă sau clasică.
Alegerea pieselor din portofoliul trupei The Beatles este o întoarcere la fundamentul muzicii moderne şi de avangardă, aceştia fiind consideraţi pe scară largă ca cea mai influentă trupă din toate timpurile, făcând parte integrantă a dezvoltării contraculturii anilor 1960 şi a recunoaşterii muzicii populare ca formă de artă. Impresia asupra ascultătorilor din întreaga lume a fost atât de intensă încât a apărut şi “Beatlemania”, un “fandom” (grup de fani şi entuziaşti) fără precedent.
La concertul “OMAGIU THE BEATLES” din universitatea gălăţeană, orchestraţiile sunt semnate de asist. univ. dr. Robert Cozma. Studenţii ieşeni prezenţi pe scenă au fost Sergiu Ghiuzan (solist), Tudor Stănescu (chitară), George Pintilii (baterie), drd. Teodor Dârţu (violă) şi Radu Morariu (violoncel).
Alături de ei au fost profesorul Sorin Oancea, dirijorul ansamblului reunit şi elevii de la liceul de arte: Rareş Căldăraru, Iosif Istrate, Angelo Stanciu, Cristian Duminică (vioara I), Sebastian Ilie, Andrei Poiană, Alessia Răileanu, Manuel Cârlescu (vioara a II-a), Lorena Avram, Sara Ilie, Anastasia Petrache (violă), Laura Bădărău (violoncel), Raluca Bâclea, Dinu Petrea (flaut), Andreea Bălan şi Cosmin Totolici (oboi), Dario Ivanciu, Denis Susan (clarinet), Vladislava Trichineţ şi Adelina Chiriac (soliste), iar la pian au fost prof. Beniamin State şi Maria Oltean. Li s-a alăturat şi prof. Ecaterina Butnaru (vioara a II). Elevii din Galaţi au fost susţinuţi şi coordonaţi de profesorii: drd. Simona Holiartoc, Diana Dogaru, Ecaterina Butnaru, Iustina Munteanu, Mircea Vicleanu, Valentina Drăguş, Daniel Mehedinţi, Octavian Grigoraş, Marian Sava, Anişoara Negură, Gheorghe Constantinescu, Manuela Călăraşi şi Corneliu Cristea.
Domnul Sorin Oancea, profesorul dirijor, a apreciat în mod special adaptabilitatea tinerilor muzicieni de la liceul de arte din Galaţi care obişnuiţi cu rigoarea muzicii clasice, le-a fost iniţial mai dificil să se ralieze la ritmurile de pop şi rock, dar după o repetiţie comună cu ieşenii, au prins ideea de “let’s rock”. Ei au prezentat acest talent şi anul trecut când au cântat în Franţa cu colegii lor de la Bordeaux şi unde dificila piesă “Bolero” de Ravel, le-a ieşit perfect, doar după câteva repetiţii.

Galerie de imagini,  mai jos!


Articole înrudite