Consiliul local al comunei Umbrăreşti, judeţul Galaţi, a adoptat Hotărârea nr. 38/2011 privind însuşirea variantei finale a stemei, modificată prin Hotărârea nr. 62/2023, iar prefectul judeţului Galaţi şi-a exercitat controlul de legalitate, drept pentru care stema a fost aprobată, joi, prin hotărâre de guvern.
Proiectul de stemă ce s-a discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii a fost supus vizionării şi dezbaterii publice. De asemenea, proiectul de stemă însoţit de un memoriu justificativ, însuşit de prefectul judeţului Galaţi şi de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.
Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei comunei Umbrăreşti, judeţul Galaţi
Stema comunei Umbrăreşti se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În primul cartier, pe fond roşu, se află dextroşerul în armură, ţinând în mână o spadă, o cruce şi un spic de grâu.
În talpa scutului se află figura heraldică „vetu” ce reprezintă ideea de umbră, făcând referire la etimologia numelui localităţii. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţia elementelor însumate este următoarea: dextroşerul în armură, ţinând în mână o spadă, o cruce şi un spic de grâu, simbol din blazonul familiei Kostaki, semnifică munca, credinţa şi lupta locuitorilor.
Figura „vetu” din talpa scutului exprimă ideea de umbră, făcând referire la etimologia numelui localităţii.
Coroana murală de argint cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. FOTO, jos! ↓