26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Focar de coronavirus la Centrul de bătrâni de la Vânători
Focar de coronavirus la Centrul de bătrâni de la Vânători

 

La doar trei zile după ce un medic de la un cămin de bătrîni din Galaţi a răbufnit pe o reţea de socializare şi a povestit cât de greu se mişcă sistemul şi cât de mult durează până când vin rezultatele testărilor pentru COVID-19, atât pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în această instituţie, cât şi pentru bătrîni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a confirmat oficial un nou focar de coronavirus la Centru de  bătrâni din comuna Vânători. 

”Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a confirmat un focar de coronavirus la un centru de bătrâni din comuna Vânători. În urma testărilor, 36 de persoane – 32 de beneficiari (dintr-un total de 36) şi patru angajaţi ai centrului – au primit rezultate pozitive. Toate persoanele confirmate sunt asimptomatice. Centrul de îngrijire a fost plasat în carantină pentru 14 zile”, informează Prefectura Galaţi. 

De altfel, comuna Vânători, a înregistrat astăzi, 30 noiembrie 2020, cea mai mare incidenţă din judeţul Galaţi, adică 9,36/1.000 de locuitori. 

 

Redăm mai jos, postarea medicului Mugur Gogot în care îşi exprimă revolta faţă de cum gestionează DSP Galaţi criza sanitară provocată de panedmia de coronavirus: 

”Suntem la 8 (OPT!) luni de la începutul acestui iureş numit COVID19 şi DeSePe Galaţi este tot dezorientat, în derivă şi interpretează ordinele, metodologia şi legile în genere, după un mod de gândire de tip sovietic. Am greşit, nu sovietic - îmi cer scuze, ci pur stahanovist! Despre ce este vorba? De câteva săptămâni sunt medic al unui cămin pentru persoane vârstnice din Galaţi. Unul din acele cămine care au făcut prime-time şi breaking-news în toată media românească în aprilie - mai. Unul din acele cămine unde au murit oameni!!! - în cazul de faţă 24 (DOUĂZECIŞIPATRU DE DECESE!!!). 

Din luna in iulie, Ministerul Sănătăţii a luat măsura absolut justă de testa atât beneficiarii, cât şi personalul de îngrijire. 

Măsură absolut corectă, în contextul actual, şi de admirat! Personalul este testat la 7 zile, iar beneficiarii la 14 zile. 

Dar că ce sa vezi? De trei săptămâni, rezultate pauză! Nici pentru personal, nici pentru beneficiari! Atunci de ce le mai facem? În opinia mea, este cheltuială absolut inutilă şi fără rost a banului public, atât timp cât rezultatul acestei acţiuni lipseşte cu desăvârşire!

Zilele trecute încerc o discuţie telefonica, de la medic la medic, cu "coordonatoarea de program". Am folosit intenţionat ghilimele pentru că nicăieri, ordin sau metodologie, nu este amintit acest personaj. Hai să nu fiu răutăcios, acest rol, de coordonator.

Profesez de două zeci de ani. Nu-mi auziseră urechile până atunci, aşa specie de limbaj. Urlete şi ţipete, cum mi-a fost dat să aud, în încercarea mea absolut patetică de discuţie cu medicul de la celălalt capăt, nu am mai auzit. Şi sper nici să nu mai aud! "Da' ce crezi dom'le, c-o să stau să LING rezultate la testări pentru dumneata?" 

Toată vara DeSePe Galaţi a trimis toate, dar absolut toate deciziile de izolare / carantinare din tot judeţul pe adresele tuturor medicilor de familie, pentru toţi pacienţii şi contacţii din judeţ. Aşa cum vă zic! Aveam fişiere kilometrice de decizii, doar cu nume, fără C.N.P., fără nici o alta posibilitate de identificare, dar am stat si am LINS acele decizii şi mi-am identificat pacienţii din lista cabinetului de medicină de familie pe care îl coordonez. Era datoria mea faţă de pacienţii mei. Drept pentru care nu am avut ce comenta. Blanc, pauză, gaură! Unde nu este, nimeni nu cere. De ce sa cer mod de gândire medical şi empatie, colegialitate dacă vreţi, acolo unde acestea nu există?

Am gândit că, dacă ar fi fost vreun rezultat pozitiv, s-ar fi sesizat careva din sus-menţionatul compartiment şi ne-ar fi comunicat în vreun fel acest lucru. Cucurigu-bau, dar nu, nimeni din DeSePe Galaţi nu citeşte aceste rezultate!!!

În stilul împământenit de ani de zile, cu rădăcini de dinainte de '89, acel stil al pumnului în gură şi al ameninţărilor, primesc a doua zi un mesaj clar de ameninţare, acela că asistentul social al instituţiei nu face parte din categoria de personal menţionat în ordinul M.S. şi că-mi vor fi imputate testele recomandate, desi acest lucru nu este nicaieri specificat!

DeSePe Galaţi, prin Compartimentul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, interpretează după propriul plac ordinul de ministru ce a stat la baza acestei măsuri. În viziunea celor de acolo, personalul testat nu include şi asistenţii sociali. Dar cu ce s-or fi ocupând aceşti asistenţi sociali? Ce face un asistent social, câtă şcoală - facultate, masterat(e) şi cursuri peste cursuri face acest "paria" - în viziunea DeSePe Galaţi - de asistent social? Cunoaşte DeSePe Galaţi ce face efectiv un asistent social într-o instituţie de tip rezidenţial? Cunoaşte DeSePe Galaţi că asistentul social dintr-o unitate de acest gen este la egalitate cu personalul medical? Ca face parte din aceeasi echipa?

Săptămâna trecută, revoltat de această atitudine şi refuz vehement, dar neasumat în scris!, am mers personal la DeSePe Galaţi pentru a avea o discuţie cu duamna coordonator, dar care la orele 8:30 nu era ajunsă la program, "a avut aseara teleconferinta cu dom' ministru!" (omg!). Am reuşit totuşi să am o discuţie cu una din subalternele acesteia, care mi-a invocat faptul că citez "Dacă vine Curtea de Conturi vă imputăm testele!"

Nu mai contează faptul că în cămin au murit 24 de oameni! Contează doar că le vine lor pe cap Curtea de Conturi...

Zilele trecute am vorbit cu omologi din ţară, şi stupoare! La Braşov şi Buzău este testat TOT personalul din centrele rezidenţiale, incluzând şi personalul TESA. Iar în plus, la Braşov este testat şi tot personalul Direcţiei de Asistenţă Socială (D.A.S) al primăriei!

Din ceea ce constat, situaţia se poate repeta. Primul caz din primăvară, primo-infectia, a fost al unei infirmiere, cu un rezultat care a fost comunicat căminului la o săptămână (poftiiiiiiiiiiiiiiiiim?), deşi era deja pozitivă, internată şi simptomatică! 

Parchetul Galaţi are ceva de comentat la ancheta in-rem începută asta-primavara? DeSePe Galaţi trezeşte-te!”

 


Articole înrudite